29 серпня - День пам’яті захисників України

29 серпня – День памяті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

     Указом Президента України 29 серпня в Україні встановлено День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

     Для відзначення дня пам’яті та героїзму загиблих захисників було обрано саме цю дату, оскільки її приурочено воєнним подіям на сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат.

     Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти. Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.

     У результаті збройної агресії Росії проти України загинули більше 9900 осіб, близько 23450 було поранено (за даними ООН). Близько 1 млн. 584 тис. мешканців Криму та Донбасу були змушені покинути свої домівки як внутрішньо переміщені особи.

     Символом пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України став сонях. Трагічні події російсько-української війни розгорталися на полях соняхів, які вже поспіли. Під соняхами сотні захисників України поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни.