Депутати районної ради приєдналися до народної ініціативи стосовно реформування земельних відносин

 

  Земельна реформа, яка триває в Україні, турбує кожного українця, адже нам не байдуже майбутнє нашої держави. Не залишилися байдужими до земельних питань і депутати районної ради.

  До Шосткинської районної ради надійшло звернення Всеукраїнського Об’єднаного Штабу захисту української землі відносно приєднання територіальної громади Шосткинського району до народної ініціативи про створення Єдиної національної програми реформування земельних відносин. 

  Районна рада підтримала настанови до земельної реформи в Україні та прийняла звернення до голови Верховної Ради України та депутатів Верховної Ради України, обраних від Шосткинського району.

 

Настанови до земельної реформи в Україні

Реформа відносин власності на землю, правове забезпечення та грошово-кредитна політика держави повинна забезпечити:

- захист інтересів простого селянина та фермера;

- легкий доступ до матеріальних, дешевих фінансових та інших ресурсів індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств;

- спрощення ведення аграрного бізнесу селянами та фермерами;

- покращення інфраструктури на селі;

- запровадження державних механізмів сприяння розвитку індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств.

Єдина національна програма реформування земельних відносин повинна:

  1. Розділити питання продажу приватних паїв, комунальної землі та землі державного сектору, створити окремі моделі обігу прав на землю у кожному      з цих секторів.
  2. Створити окремі моделі ринків: прав власності, прав землекористування (оренди) та інших ринків сільськогосподарських транзакцій.
  3. Обмежити право володіння окремої фізичної особи – громадянина України, включно з корпоративними правами, розумним розміром землі на одну особу та заборонити продаж землі особам – нерезидентам України.
  4. З метою консолідації земель у руках малих виробників створити систему державного регулювання умов купівлі-продажу. Встановити, що громадянин має право продати землю виключно державі або місцевій громаді.
  5. Спростити доступ до землі громадянину України, що купує землю з метою ведення аграрного бізнесу таким чином, щоб при купівлі йому надавалася можливість розстрочки оплати на тривалий час (декілька років).
  6. З метою полегшення доступу до ресурсів створити нові умови фінансування та кредитування аграрного бізнесу. 
  7. Прийняти окремий закон про контроль з боку держави правил землекористування та якості грунтів.
  8. Землі державного сектору повинні використовуватися для вирішення загальногалузевих потреб. Створити умови для розвитку аграрної науки, профільної освіти, селекційної роботи, відпрацювання новітніх технологій, районування сортів, агросупроводу та реалізації інших загальногалузевих потреб.  
  9. Спростити оподаткування малого аграрного бізнесу.

 

Звернення

до голови Верховної Ради України та депутатів Верховної Ради України, обраних від Шосткинського району

  Реалізуючи конституційне право громадян України на участь в управлінні державними справами, визначене статтею 38 Конституції України, Шосткинська районна рада відповідно до статей 5, 7, 140, 143 Конституції України, статей 2, 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від імені виборців територіальної громади Шосткинського району звертається до Вас, як представників українського народу у Верховній Раді України з метою забезпечення добробуту українського народу, захисту інтересів виборців та держави здійснити такі дії:

1. Розглянути підтриманий Шосткинською районною радою текст Настанови до земельної реформи в Україні та врахувати волевиявлення громадян під час здійснення своєї  депутатської діяльності.

2. Голові Верховної Ради України зняти з розгляду проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019 р.)     до моменту проведення всеукраїнського референдума.

3. Депутатам Верховної Ради України, обраним від Шосткинського району, виступити від імені виборців з відповідною депутатською ініціативою до Верховної Ради України стосовно відхилення проєкту Закону України      «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019 р.) та вирішення питання щодо утворення спільних робочих груп для створення Єдиної національної програми реформування земельних відносин.