Ехо Івотської трагедії

 

У роки Великої Вітчизняної війни німецькими загарбниками на території Сумської області було знищено 110,7 тисяч  мирних жителів.   Повністю було зруйновано 128 сіл і частково зруйновано 635 населених пунктів.

У цьому трагічному списку є і село Івот.   75 років тому,  10 березня 1943 року тут було розстріляно і спалено живими  392 чоловіки, спалено 223 будівлі.   Кожен шостий з числа жертв фашистських карателів  – діти у віці від 1 до 17 років.

10 березня 2018 року біля Меморіального комплексу в с.Івот відбувся мітинг-реквієм. Учні, представники громадськості, місцеві жителі прийшли аби згадати про ті страшні події  та вшанувати пам'ять про загиблих під час  Івотської трагедії. Перед присутніми на мітингу виступили голова Шосткинської районної ради Віктор Долиняк, Івотський сільський голова Олександр Дуб та ін. Учні Івотського НВК представили своєрідну виставу – замальовки з життя івотчан під час фашистської окупації.

І сьогодні, згадуючи ті трагічні події, ми повинні пам’ятати, що в світі немає нічого дорожчого, ніж Життя, і немає нічого важливішого, ніж Мир.