Гортаючи сторінки історії розвитку освіти в смт Вороніж

 

          Останнім часом у Шосткинській центральній районній бібліотеці, що розташована в смт Вороніж, все більше відбувається зустрічей з талановитими, творчими людьми: художниками, поетами, письменниками, краєзнавцями. Це люди, які не живуть марно на цьому світі, а залишають свій слід на землі…

         Повернення до історії рідного краю, до джерел народної спадщини пояснюється бажанням людей пізнати себе, пізнати минуле, теперішнє та майбутнє. Це допомогає розкрити цінність, значення історичних і культурних пам’яток нашого краю.

         Зустрічі саме з такими людьми стають стимулом для подальшого знайомства зі сторінками минулого краю, для повернення молоді історичної, культурної, творчої спадщини поколінь…

         25 березня 2016 року у Шосткинській центральній районній бібліотеці відбувся вечір – презентація наукової статті Олени Кужельної «Вибрані сторінки з історії розвитку освіти в містечку Вороніж Глухівського повіту Чернігівської губернії», яка увійшла до збірника Всеукраїнського конкурсу науково – популярних статей  «Гардаріка».

Олена Кужельна розповіла про цікаві факти з історії освіти рідного краю. Багато документів, матеріалів показала гостям: фотографії, свідоцтва про освіту різних років, були зачитані уривки з архівних джерел. Цікаву інформацію  надала про сторінки життя уродженця містечка Вороніж, видатного письменника Пантелеймона Куліша: дитячі та юнацькі роки письменника.

Олена Валеріївна працює начальником організаційного відділу Шосткинської районної ради. Але, не дивлячись на зайнятість, вона знаходить час аби займатися улюбленою справою – творчістю, пошуком нових історичних фактів: пише прекрасні вірші, наукові та історико-краєзнавчі статті.

         У 2007 році вийшла окремим виданням збірка її поезій «Одинокий ветер». Також багато віршів надрукувано на сторінках літературно – мистецьких альманахів.  Три  історико – краєзнавчі та сім  наукових  статей Олени Кужельної включені до відомих збірників наукових, історико – краєзнавчих праць: «Сіверщина в історії України», «Перша світова війна в долях народів Європи та світу», «Спадщина Сіверщини» та інші.

         Як доповнення до цієї теми, провідний бібліотекар відділу обслуговування  Ольга Чайка провела для присутніх екскурс за матеріалами краєзнавчо – етнографічної музейної кімнати при центральній районній бібліотеці. Вона ознайомила із записами краєзнавця  Івана Абрамова про історію Воронізьких шкіл, з документами та фотографіями випускних класів закладів освіти смт Вороніж різних часів.

         На презентацію були запрошені педагоги, працівники апарату Шосткинської райдержадміністрації, Будинку дитячої та юнацької творчості, Воронізької селищної ради, Центра соціального обслуговування смт Вороніж,  Шосткинської центральної міської бібліотеки ім.Л.Толстого, члени громадської організації «Жіночий клуб «Відрада» та інші.

         Ця зустріч наприкінці вечора перетворилася в невеличку дискусію про історію нашого селища, збереження його історичних пам’яток для майбутніх поколінь. Зокрема, краєзнавцями було підняте питання про необхідність створення історико-краєзнавчого музею в найстарійшому на Шосткинщині населеному пункті - селищі Вороніж, яке було засновано більш ніж вісім століть потому.