Кожна громада має забезпечити відшкодування пільгового перевезення учасникам АТО

За словами голови Сумської обласної державної адміністрації Дмитра ЖИВИЦЬКОГО, обласна програма здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян соціально важлива для ветеранів війни, учасників, бойових дій, АТО/ООС, членів сімей загиблих військовослужбовців, людей з інвалідністю, дітей з багатодітних родин тощо

За інформацією директора Департаменту розвитку інфраструктури облдержадміністрації Володимира ДУДЧЕНКА, Сумщина є однією з небагатьох областей, де запроваджено механізм компенсаційних виплат перевізникам за пільгове перевезення громадян. Джерелом фінансування програми є кошти місцевих бюджетів.

Наразі органами місцевого самоврядування затверджено виділення коштів у сумі 12,4 мільйона гривень, до обласного бюджету надійшло 9,2 мільйона гривень. За здійснення пільгових перевезень перевізникам сплачено 8,4 мільйона гривень. Завдяки цій сумі вдалося повністю погасити заборгованість за попередні періоди і стовідсотково розрахуватися із перевізниками у поточному році. 

У повному обсязі забезпечено фінансування Програми 14 територіальними громадами. Це Березівська, Бездрицька, Хотінська , Шалигинська, Боромлянська, Липоводолинська, Миколаївська, Андріяшівська, Нижньосироватьска, Комишанська, Чернеччинська, Степанівська, Есманська, Садівська. Ще 20 територіальних громад перерахували до обласного бюджету понад 70% запланованих коштів. Разом з тим, не перераховані кошти на компенсаційні виплати Конотопською, Грунською, Великописарівською громадами.

За словами Дмитра Живицького, це програма не для обласної влади чи перевізників. Вона створена, перш за все, для компенсації пільгового проїзду, що надається за рахунок місцевих бюджетів.

«Соромно, що є такі громади, що не забезпечили відшкодування пільгового перевезення. Жодні пояснення не можуть бути аргументом невиділення коштів і не виправдовують бездіяльності цих громад. Тим більше, це не такі великі гроші, щоб не знайти можливості їх виділити», – зазначив він.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Михайла ДУБРОВСЬКОГО, наступного року дана програма увійде окремим розділом до обласної програми соціального захисту населення, тобто підтримка буде здійснюватися на постійній основі.

«Необхідно у подальшому забезпечити стовідсоткове фінансування з місцевих бюджетів даної програми. Те, що дехто компенсує своїм мешканцям пільгове перевезення, дуже добре. Але у громади їздять на роботу жителі із сусідніх територій, наповнюють місцеві бюджети. Не можна їх ділити на наших і не наших Це все наші люди, незалежно, де вони проживають», – прокоментував голова облдержадміністрації.

 

За матеріалами офіційного сайту Сумської обласної державної адміністрації