На порядку денному звернення депутатів Шосткинської районної ради

25 травня 2016 року голова Шосткинської районної ради Віктор Долиняк взяв участь у засіданні депутатської постійної комісії Сумської обласної ради з питань земельних та водних ресурсів, використання надр, екології, довкілля та лісового господарства, яка розглядала звернення депутатів Шосткинської районної ради стосовно виділення коштів з обласного бюджету для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка склалася на території Шосткинського району наприкінці квітня - початку травня минулого року за участі підприємства «Елга», яке протягом тривалого часу неналежним чином утилізувало хімічні відходи.

За інформацією Державної екологічної інспекції у Сумській області з метою здійснення контролю за поводженням з небезпечними відходами та хімічними речовинами у період з 16.03.2016 по 25.05.2016 були проведені обстеження місць зберігання затарених хімічних речовин на території міста Шостка та Шосткинського району Сумської області, а саме: кар’єру на території Лазаревського мікрорайону м.Шостка; кар’єру на території Ображіївської сільської ради Шосткинського району (поблизу ТОВ «Переробка технічних відходів»); території між с.Богданівка та с.Ковтуни Шосткинського району; території пилорами ТОВ «Елга» поблизу колишнього ПМК на землях Миронівської сільської ради Шосткинського району. За результатами проведених вимірювань зразків встановлено перевищення гранично-допустимих концентрацій по пестицидам (ДДТ, ДДЕ, ДДД) та сульфатам.

Згідно з Переліком ліцензіатів на провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами ліцензію на утилізацію, зокрема, відходів пестицидів та гербіцидів, мають ТОВ «ЕКО НОВА», ТОВ «АНТАРЕС-7» та ТОВ «АЛЬФА ЕКОЛОГІЯ». Таким чином, наданням зазначених ліцензій Міністерство екології та природних ресурсів України підтверджує, що для утилізації відходів пестицидів та гербіцидів в Україні існують відповідні технології, що відповідають вимогам екологічної безпеки. Але фактично матеріально-технічна база та потужності підприємств відсутні або недостатні для утилізації небезпечних речовин.

За інформацією Сумської обласної державної адміністрації включення питання «Проведення робіт з екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів та небезпечних хімічних речовин, у тому числі непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин» до плану природоохоронних заходів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2016 рік та виділення коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища належить до компетенції комісії з відбору проектів природоохоронних заходів для наступного фінансування за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, утвореної розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації              від 26.04.2013 № 168-ОД. Тому, зазначені пропозиції запропоновано для включення до порядку денного засідання комісії.

- Питання опрацьовуватиметься, район має провести експертизу і визначитись з реальною кількістю отрутних речовин, після чого будуть прийняті остаточні рішення, - зауважив голова комісії Володимир Токар.