Небайдужість депутатів до дитячо-юнацького спорту

Небайдужість депутатів до розвитку дитячо-юнацького спорту

29 вересня 2021 року відбулось засідання постійної комісії мандатної, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров'я, культурного розвитку та соціального захисту.

До порядку денного було внесено три питання. Зокрема, депутати розглянули питання «Про розвиток дитячо-юнацького спорту на Шосткинщині».  

За інформацією Шосткинської  районної державної адміністрації організацією дитячо-юнацького спорту в Шосткинському районі займається п'ять дитячо-юнацьких спортивних шкіл:

- Глухівська міська дитячо-юнацька спортивна школа;

- Комунальний заклад «Середино-Будська дитячо-юнацька спортивна школа» Середино-Будської міської ради;

- Комунальний заклад дитячо-юнацька спортивна школа «Дружба» Дружбівської міської ради;

- Комунальна організація (установа, заклад) «Шосткинська міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Барса» Шосткинської міської ради Сумської області;

 - Комунальний заклад Ямпільська дитячо-юнацька спортивна школа Ямпільської селищної ради.

Найпотужнішими серед спортивних шкіл району є Шосткинська міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Барса» (17 відділень, 87 груп, 1074 вихованці) та Глухівська міська дитячо-юнацька спортивна школа (6 відділень, 36 груп, 396 вихованців).

Серед видів спорту в районі лідерами є футбол (526 вихованців (27,6%) у всіх ДЮСШ), волейбол (151 вихованець (7,9%) у Глухівській, Шосткинській, Ямпільській ДЮСШ), лижні гонки (147 вихованців (7,7%) у Глухівській, Дружбівській та Шосткинській ДЮСШ).

Навчально-тренувальний процес ДЮСШ здійснюють 75 тренерів-викладачів, 94% тренерів мають вищу фахову освіту.

Основними формами роботи шкіл є навчально-тренувальні заняття, виховні заходи, навчально-тренувальні збори, участь у змаганнях, практика суддівства спортивних змагань.

Нажаль, жодна з ДЮСШ Шосткинського району не має власної матеріально-технічної бази, яка б у повному обсязі задовольняла потребу при проведенні навчально-тренувального процесу.

У найкращому положенні знаходиться Шосткинська міська ДЮСШ «Барса».

Глухівська міська дитячо-юнацька спортивна школа має приміщення для зберігання інвентарю і роздягальні та орендує приміщення для проведення навчально-тренувальних занять.

Комунальний заклад дитячо-юнацька спортивна школа «Дружба» своєї спортивної бази не має. Для проведення навчально-тренувальних занять орендує приміщення на безоплатній основі.

Середино-Будська та Ямпільська ДЮСШ для проведення навчально-тренувальних занять також використовують на безоплатній основі спортивні зали, пристосовані кімнати, обладнані класи та спортивні майданчики закладів загальної середньої освіти.

Фінансування спортивних шкіл здійснюється з бюджетів територіальних громад. Упродовж звітного періоду на утримання ДЮСШ з місцевих бюджетів було виділено 3460,5 тис. грн., з яких на покращення матеріально-технічної бази та ремонт приміщень закладів, придбання і оновлення інвентарю використано 1211,7 тис. грн.

Вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл Шосткинського району традиційно є активними учасниками різних спортивних змагань, турнірів, чемпіонатів усіх рівнів.

У 2021 році в зв'язку з встановленням карантину було відмінено більшу частку запланованих змагань та заходів.

Проте слід зазначити, що найбільшу результативність участі у змаганнях як Всеукраїнського, обласного та місцевого рівнів продемонстрували вихованці Шосткинської КДЮСШ «Барса». Вихованці Глухівської ДЮСШ, ДЮСШ «Дружба», Середино-Будської та Ямпільської ДЮСШ також мають призові місця у змаганнях і чемпіонатах обласного та Всеукраїнського рівнів, але у меншій кількості.

Існує проблема щодо залучення до занять спортом дітей та юнаків у тих територіальних громадах, які не мають дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

У зв'язку з цим депутати вважають за доцільне територіальним громадам  більше залучати дітей  і юнаків до занять спортом, а також сприяти у співфінансуванні  розвитку дитячого та юнацького спорту.