Олександр Стрельченко: Треба вирішувати проблеми медикаментозного забезпечення населення, яке проживає в сільській місцевості

Вже вдруге за останні місяці до Глухова з робочим візитом завітали перший заступник голови обласної ради Олександр Стрельченко та заступник начальника управління майном облради Інна Козачок, аби вирішити питання щодо подальшої роботи Комунального оптово-роздрібного підприємства «Глухівський міжрайонний аптечний склад». Тут склалася досить складна фінансова ситуація і підприємство закрило минулий рік зі збитками.

У грудні, після тривалого обговорення з керівництвом аптечного складу, міським головою Глухова та головами територіальних громад, Олександр Стрельченко запропонував очільниці підприємства Людмилі Никифоровій надати бізнес-план, в якому прописати своє бачення виходу з кризи та можливості фінансової допомоги складу від кожної громади, в залежності від кількості жителів.

21 січня очільниця підприємства представила документ для обговорення. Людмила Никифорова зазначила, що для підтримки складу треба, аби територіальні громади надали 459 тисяч грн. допомоги для закупки ліків. Бо головна причина збитковості підприємства – брак обігових коштів.

Глухівський міський голова Надія Вайло запевнила, що з їхнього бюджету також можна виділити 100 тисяч грн., але для повноцінної і безперебійної роботи підприємства його логічно передати цілісним майновим комплексом до складу територіальної громади.

Усі присутні погоджуються, що склад необхідний, оскільки він обслуговує 36 ФАПів та два аптечні пункти у громадах північного регіону області. Окрім цього забезпечує тяжкохворих психотропними ліками та прекурсорами. Але без стабільних фінансових вливань він не виживе.

«Наша задача, як влади, вирішувати проблеми медикаментозного забезпечення населення, яке проживає в сільській місцевості, - наголосив Олександр Стрельченко. – А значить, зберегти склад. Бо якщо ми втратимо можливість місцевих органів влади бодай якоюсь мірою впливати на ситуацію у сфері забезпечення населення доступними ліками, то селяни взагалі залишаться незахищеними».

Наразі вирішили надати фінансову допомогу складу з обласного бюджету, який згодом погасять територіальні громади північного регіону. А далі, скоріш за все, підприємство перейде до Глухівської територіальної громади.

  

За матеріалами веб-сайту Сумської обласної ради