Оскарження рішення, дій, бездіяльності приватного виконавця

  Примусове виконання рішень в нашій державі покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та, у передбачених Законом України «Про виконавче провадження» випадках,  на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів». Але приватні виконавці не завжди вживають усіх необхідних заходів щодо примусового виконання рішень та не дотримуються ефективності, своєчасності та повноти вчинення виконавчих дій. Тому важливо знати, як оскаржити рішення, дії, бездіяльність приватного виконавця з метою захисту своїх прав.

Хто має право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність приватного виконавця?

         Оскаржувати рішення, дії або бездіяльність приватного виконавця можуть сторони виконавчого провадження (боржник та стягувач), представники сторін, прокурор, експерт, спеціаліст, перекладач, суб’єкт оціночної діяльності - суб’єкт господарювання, особи, права інтелектуальної власності яких порушені.

Позасудовий порядок  оскарження дій або бездіяльності  приватного виконавця

           Учасники виконавчого провадження щодо рішень, дій або бездіяльності приватного виконавця вправі письмово звернутися до Міністерства юстиції України та в  Раду приватних виконавців України щодо перевірки діяльності приватного виконавця.

          Міністерство юстиції України на підставі письмових звернень учасників виконавчого провадження щодо рішень, дій або бездіяльності приватного виконавця здійснює позапланові перевірки. У разі виявлення під час здійснення перевірок ознак дисциплінарного проступку приватного виконавця Міністерство юстиції України вносить вмотивоване подання до утвореної при ньому Дисциплінарної комісії про притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності.

         Дисциплінарна комісія приватних виконавців, відповідно до покладених на неї завдань, розглядає подання Міністерства юстиції України, Асоціації приватних виконавців України про притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності; у разі надходження скарг на діяльність приватних виконавців направляє їх на перевірку Міністерству юстиції України чи Ради приватних виконавців України; приймає рішення на підставі подання Міністерства юстиції України чи Ради приватних виконавців України про застосування до приватного виконавця дисциплінарного стягнення.

          У випадку вчинення приватним виконавцем дисциплінарного проступку до нього може застосовуватись одне з наступних дисциплінарних стягнень: попередження, догана, зупинення діяльності приватного виконавця строком на 6 місяців, припинення діяльності приватного виконавця

       Міністерство юстиції України своїм наказом вводить в дію Рішення Дисциплінарної комісії про задоволення відповідного подання Міністерства юстиції України чи Ради приватних виконавців України та застосування до приватного виконавця дисциплінарного стягнення. Проте таке рішення може бути оскаржено до суду.

 

Судовий порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності приватного виконавця

    Для того, щоб оскаржити дії, рішення або бездіяльність приватного виконавця в судовому порядку сторони мають право звертатися:

  • до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції; 

  • до місцевого адміністративного суду.

         За подання скарг на рішення, дії, або бездіяльність приватного виконавця до суду як суду, який видав виконавчий документ, судовий збір не сплачується.

Строки звернення до суду для оскарження

       Сторони виконавчого провадження можуть подати позовну заяву до суду:

у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів;  

у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.