Розібратися у тонкощах виборчого законодавства

Сьогодні, 8 вересня 2020 року, в адмінбудівлі Шосткинської районної ради під головуванням голови районної ради Віктора Долиняка відбувся семінар-нарада на тему «Актуальні питання виборчого законодавства 2020». У роботі семінару взяли участь селищний, сільські голови, працівники виконавчих апаратів Шосткинської районної ради, селищної та сільських рад.

         Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги   Юлія Зацаринна звернула     увагу присутніх на зміни у виборчому законодавстві, що відбулися останнім часом. Доповідач зупинилася на «азах», які повинні знати усі виборці, - як перевірити, чи є ви у виборчих списках (а це потрібно зробити до 10 вересня), як правильно заповнити бюлетені для голосування та ін. Селищного, сільських голів дуже цікавило питання щодо долі нині діючих голів та виконавчих апаратів рад сьомого скликання  після завершення виборів-2020. Як роз’яснила доповідач, дане питання ще остаточно не врегульовано на законодавчому рівні і треба чекати змін у законодавстві. 

         Голова Шосткинської районної ради Віктор Долиняк констатував, що вперше будуть проходити вибори за відкритими списками і  звернув увагу присутніх, що на теренах Шосткинщини створено чотири виборчих територіальних округи з перших виборів депутатів Шосткинської районної ради. А саме:

1 округ – Зноб-Новгородська селищна  територіальна громада, Середино-Будська міська  територіальна громада, Дружбівська міська територіальна громада, Свеська селищна територіальна громада та Ямпільська селищна територіальна громада;

2 округ – Глухівська міська територіальна громада, Березівська сільська територіальна громада,Шалигинська селищна територіальна громада,Есманська селищна територіальна громада;

3 округ – Шосткинська міська територіальна громада;

4 округ – частина Шосткинської територіальної громади (Шосткинський район).

Наприкінці засідання семінар перетворився на формат «запитання – відповідь», у якому учасники семінару взяли активну участь. Головними висновками і рекомендаціями наради були наступними: органам місцевого самоврядування необхідно продовжувати проведення активної роз’яснювальної роботи серед населення з питань виборчого законодавства,а працівники Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги   завжди готові прийти на допомогу мешканцям району з будь-яких правових питань.