Університет правових знань для депутатів

 

На Шосткинщині розпочався новий навчальний рік у районному університеті правових знань. Слухачами університету є депутати районної ради і працівники виконавчого апарату районної ради. Відкрив перше заняття голова Шосткинської районної ради, голова ради районного університету правових знань Віктор Долиняк.

З основними положеннями Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» ознайомила керуючий справами виконавчого апарату районної ради Вікторія Матлай. Більш детально вона зупинилася на правовому статусі депутата місцевої ради як представника інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу та рівноправного члена місцевої ради, гарантіях депутатської діяльності, загальних питаннях роботи депутата місцевої ради.

Надала роз’яснення: як може діяти депутат місцевої ради та як правильно організувати роботу депутата, бо в Україні на початку кожної депутатської каденції в місцевих радах опиняються тисячі депутатів місцевих рад, які спочатку мають багато планів та бажань, а потім розчарувань та безсилля. Тому, вважає вона, від самого початку депутатської роботи слід бути готовим до тієї ситуації, в якій опиняється депутат місцевої ради. Не просто бути готовим, а слід набратися терпіння і стати тим хорошим депутатом, якого позитивно оцінять люди за підсумками роботи.    

З настанням нового року починається і відлік часу щодо подання депутатами місцевих рад та посадовими особами місцевого самоврядування  декларацій про доходи. Тому, Вікторія Матлай, керуючий справами виконавчого апарату районної ради, довела до відома слухачів університету питання «Про декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру». Зокрема, вона звернула увагу на помилки і певні спірні питання, які найчастіше зустрічаються під час заповнення декларацій про доходи.

Подібні заняття є досить вагомим сегментом навчання, оскільки депутати ради мають можливість не лише дізнатися відповіді на усі запитання, які їх цікавлять, а й поспілкуватися між собою, обмінятися думками, практично закріпити свої знання і навики.