Всі звинувачення Росії щодо постачання Україною вибухової речовини ТЕН до Сирії - фейк

 

В умовах т.зв. «гібридної війни» проти України суміжна держава проводить інформаційні акції по штучному створенню на світовій арені іміджу нашої країни як «посібника терористичних та екстремістських  організацій».

Так, в січні почавшогося року в російських ЗМІ розповсюджено заяву представника Генерального штабу ЗС РФ генерал-майора О.Новікова, котрий звинуватив Україну у постачанні бойовикам Сирійської Арабської Республіки бризантної вибухової речовини пентаерітріттетранітрат (далі – ТЕН), виробництва ПрАТ «Шосткинський завод хімічних реактивів» (м.Шостка Сумської області), яка начебто була використана терористами під час атаки БПЛА 06.01.2018 на російські військові бази в Хмеймімі та Тартусі.

Продукція ПрАТ «ШЗХР» (органічні хімічні реактиви і особливо чисті речовини, органічні індикатори і мікробіологічні барвники, хімічна продукція технічного призначення, широкий асортимент хімічних реактивів для лабораторних цілей, продукція для гумово-технічних виробів і виробництва пластмас) використовується виключно у мирних галузях: в медицині, машинобудуванні, в харчовій промисловості і на транспорті, в науково-дослідних установах і лабораторіях, в металургії, електротехніці, абразивній техніці, гумотехніці, водо- і «Зірка» та Державному науково-дослідному інституті хімічних продуктів, що входять газоочищенні. Тому, ТЕН на вказаному підприємстві ніколи не виготовлявся, не закуповувався, не постачався на посередницьких умовах. Відсутній будь-який обіг зазначеної вибухової речовини й на Казенному підприємстві «Шосткинський казенний завод до ДК «Укроборонпром».

Казенне підприємство «Шосткинський казенний завод «Імпульс», враховуючи відсутність в Україні виробництва ТЕНу, з 1999 р. щорічно імпортує його за прямими контрактами з-за кордону для власного виробництва засобів ініціювання вибуху. Продукція КП ШКЗ «Імпульс», містить у своєму складі ТЕН, але в невеликій кількості (технічно вилучити його з готових виробів неможливо).

Таким чином, звинувачення України суміжною державою у постачанні вибухової речовини терористичним організаціям є безпідставними, та мають характер інформаційної – гібридної війни, яку проводить РФ  проти України.

 

        За інформацією Шосткинського МРВ УСБУ в Сумській області