Засідання "круглого столу" щодо протиепідемічної ситуації на території Шосткинського району

Сьомого квітня в адмінбудівлі Шосткинської районної ради за ініціативи депутатів Шосткинської районної ради відбулося засідання «круглого столу» щодо стану протиепідемічної ситуації на території Шосткинського району.

На засідання були запрошені головні лікарі Глухівської міської, Середино – Будської міської та Ямпільської лікарні, директор КНП «Шосткинський міський центр первинної медико – санітарної допомоги» Шосткинської міської ради, головний лікар КНП «Шосткинський районний центр первинної медичної (медико - санітарної) допомоги» Шосткинської міської ради, завідувач Шосткинського відділу державної установи «Сумський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», депутати районної ради та голови депутатських фракцій.

Голова районної ради Вікторія Сокол на початку засідання зазначила, що на сьогодні ситуація по захворюваності на   COVID – 19 загострена і є дуже складною. «Ми бачимо кожного дня статистику по кількості хворих на цю страшну недугу. І сьогодні ми зібралися аби заслухати фахівців з даного питання та спробувати розробити план дій в такій ситуації», - сказала Вікторія Сокол.

Завідувач Шосткинського відділу державної установи «Сумський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Ірина Хаміцевич зазначила, що Сумська область увійшла в «червону зону»   24 березня. На сьогодні на території Шосткинської громади продовжується  зростання захворюваності ГРВІ та COVID-19. Зберігається червоний рівнь епідемічної небезпеки. Щоденно проводяться спостереження за трьома  показниками. Це, по перше, рівень захворюваності на гострі респіраторні інфекції, який зараз складає 62,3 %. Коефіцієнт виявлення нових випадків інфікування на COVID-19 складає 28-30%, тобто фіксується значно більша кількість інфікованих. Рівень госпіталізації не повинен перевищувати 60 госпіталізацій на 100 тис.населення, на сьогодні цей показник складає 91-92 госпіталізацій. Завантаженість ліжок забезпечених подачею медичного кисню не повинна перевищувати 65%, на сьогоднішній день цей показник значно вищий. Тому статистика захворюваності не є втішною.

Директор КНП «Шосткинський міський центр первинної медико – санітарної допомоги» Шосткинської міської ради Олександр Жук зазначив, що зараз триває перший та другий етап вакцинування від COVID-19. Наразі провакциновано 740 чоловік.  Вакцинування проводять вакциною CoviShield.

Медичний директор КНП «Глухівська міська лікарня» Володимир Горбасьов зазначив, що на сьогоднішній день ситуація у місті Глухові критична, адже лікарня переповнена хворими. Він зазначив, що із 125 ліжок, які виділені під ковідні місця, зайнято 135, тому наразі лікарня закрита для прийому пацієнтів хворих на COVID-19. «Напруженість та навантаженість на лікарів дуже великі» - додав Володимир Горбасьов.

Лікар – інфекціоніст КНП «Ямпільська лікарня» Сергій Донік проінформував, що на території громади провакциновано 133 людини,  з них 87 медпрацівники.

Заступник головного лікаря з медичної частини, лікар – інфекціоніст КНП «Середино – Будська міська лікарня» Світлана Манушина зазначила, що на даний час стан захворюваності залишається стабільним, за тиждень виявлено 15 хворих. Також заступник головного лікаря зазначила, що почастішали випадки захворюваності серед дітей, наразі хворіє 4 дитини. Вакцинацію проведено 30 особам.

Депутати стурбовані та обурені ситуацією, яка складається у супермаркетах, магазинах, де порушуються карантинні вимоги та спостерігається велике скупчення людей та не дотримання дистанції. Тому було прийнято рішення звернутися до контролюючих органів та органів місцевого самоврядування з рекомендацією щодо посилення контролю за дотриманням громадянами та підприємцями карантинних вимог.

Отже, на сьогоднішній день вірус є більш агресивним, хворіють цілими сім’ями, почастішали випадки захворюваності  серед дітей. Тому основними правилами, якими не потрібно нехтувати залишаються - носіння масок у місцях масового скупчення та громадських місцях, обробка рук антисептиком і головне – дотримуватися вимог карантину та дослухатися до порад лікарів.