Згадуючи про юних учасників бою під Крутами

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який став для українського народу символом самопожертви та героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність рідної країни.

29 січня 1918 року в Крутах перебувало до 520 українських воякiв, юнакiв і студентів. Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко.  27 юнаків – студентів, учнів гімназії потрапили в полон. Полонених катували, а потім стратили. Згодом частину героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

На сьогоднi вiдомi прiзвища двадцяти з них. Це студенти Народного унiверситету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти Київського унiверситету святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти другої Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.

За різними оцінками у бою під Крутами загинуло з української сторони 70–100 осіб.

Маловідомими є факти щодо вояків – учасників бою під Крутами, що залишилися в живих, та їхня подальша доля. Наводимо списки цих учасників за даними видання «Крути. Пам’яті героїв Крут». – Київ, 2012. – с. 44–46.