Власна символіка Шосткинського району

Власна символіка Шосткинського району

На сесії Шосткинської районної ради затверджено офіційну символіку (герб та прапор) Шосткинського району, автором якої є Володимир Єфремов.

Необхідність створення офіційної  символіки Шосткинського району виникла у зв’язку з об'єднанням чотирьох районів – Глухівського, Шосткинського, Ямпільського та Середино-Будського. Кожний з цих районів мав власну символіку.

Герб та прапор є офіційними символами Шосткинського району.

Герб Шосткинського району розподілено на чотири рівні частини, які відображають історичні особливості усіх чотирьох об'єднаних районів.

Синій та жовтий кольори – це кольори Державного Прапору України, зелений – символ лісів краю, срібний – виходить із сірого, висловлює прагнення до свободи та втілює в собі благородність, безпеку, міцність.

Основою герба є геральдичний щит закруглений нижньою частиною.

Щит скошений зліва і справа, у верхньому синьому полі перехрещені золоті булава та пернач, що засвідчують роль міста Глухова в українській історії (місто впродовж 1708-1722 і 1727-1734 років було гетьманською столицею Лівобережної України).

У нижній частині на жовтому фоні золота козацька порохівниця – зв'язок  з історичним ареалом  міста Шостки.

У лівій частині на зеленому полі зображений лапчастий хрест та три восьмикутові зірки по колу. Це зображення було на печатці Ямпільської сотні, відбиток якої зберігся до нашого часу.

У правій частині на срібному фоні зображено кленове і дубове листя, які символізують будівельний промисел, заснований на лісових багатствах краю. Також дубове листя символізує те, що місто Середина-Буда засноване на околиці великого дубового масиву, залишком якого сьогодні є парк «Мирщина».

Прапор Шосткинського району являє собою прямокутне срібне полотнище із співвідношенням ширини до довжини 2:3, у центрі якого зображений герб району.

Срібний  колір – це колір стабільності, твердої як скеля; реалізм та респектабельність. Це улюблений колір натур розсудливих, які довго думають перед тим, як прийняти рішення. Це колір бізнесу в сучасному світі.

Герб та прапор Шосткинського району поєднали в собі минуле та сучасне, щоб упевнено прямувати в майбутнє.