Аби кожен пошкоджений заклад був відремонтований

Спільно працюємо, аби кожен пошкоджений заклад був відремонтований до початку нового навчального року, - Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ

Керівник Сумської обласної військової адміністрації разом із Міністром освіти і науки України Сергієм ШКАРЛЕТОМ поспілкувалися з керівниками закладів освіти Сумщини та батьками

Вони відвідали пошкоджені внаслідок воєнних дій школи, садочки, коледжі та університети, перевірили готовність захисних споруд.

За словами Дмитра Живицького, у багатьох закладах освіти вже розпочаті, або проведені роботи з відновлення. Зокрема у дитячому садку «Маринка», який постраждав від березневого удару по вул. Спартака, укладені відповідні угоди і тривають ремонтні роботи.

У школі № 22 замінили 8 віконних блоків та відремонтували покрівлю. Також у цьому закладі є всі передумови для облаштування найпростішого укриття.

«У рідній мені школі № 6, де я навчався два роки до випуску, триває доукомплектування укриття. Разом із батьками подивилися, в яких умовах будуть знаходитись діти під час повітряних тривог. Оглянули пошкоджений росіянами гуртожиток фахового коледжу СНАУ, а також корпус Сумського державного університету. Спільно працюємо над тим, аби кожен пошкоджений заклад був відремонтований до початку нового навчального року. Також триває робота з облаштування укриттів», – підкреслив він.

Керівник обласної військової адміністрації також нагадав, що форму навчання (очна чи дистанційна) для своєї дитини обирають виключно батьки.

Ті заклади, які планують працювати офлайн, мають ознайомити батьків зі станом укриттів у навчальному закладі. У громадах, які віднесені до зони бойових дій, жоден із закладів освіти працювати офлайн не буде.

«Школа має бути місцем безпеки. І наразі ми робимо все можливе, аби на Сумщині переважна більшість закладів освіти відповідала всім відповідним вимогам», – наголосив Дмитро Живицький.

Так, фахівці ДСНС уже обстежили 96% захисних споруд. 44 укриття в закладах освіти Сумщини повністю готові до використання за призначенням. Позитивні висновки отримали і 107 споруд подвійного призначення і найпростіших укриттів. Триває робота щодо усунення зазначених недоліків.

Опитування батьків школярів Сумщини показало, що 53% виступають за очне навчання. Це високий рівень довіри і водночас велика відповідальність. Рішення про відкриття буде прийматись по кожному закладу освіти окремо.

Разом з тим розробляються варіанти змішаної форми навчання: онлайн/офлайн, позмінно з урахуванням місткості укриттів. Тобто, одночасно в школі чи садочку перебуватиме рівно та кількість людей, яку зможе вмістити укриття, згідно з нормативами.

Дмитро Живицький наголосив, що виключно у форматі онлайн будуть проводитись заняття в школах, які розташовані у 25-кілометровій прикордонній зоні, або у громадах, де ведуться бойові дії.

Для всіх діточок, які першого вересня з тих чи інших причин не зможуть сісти за шкільну парту, на базі Сумської обласної гімназії-інтернату для талановитих і творчо обдарованих дітей, розпочне роботу дистанційна школа. Уроки проводитимуть найкращі фахівці області.

«Освіта – міцний фундамент успішного майбутнього. І наші діти мають отримати максимум можливостей для її здобуття. А дистанційна освіта має бути якісною і не поступатися офлайн заняттям», – підкреслив керівник обласної військової адміністрації.