Засідання постійної комісії Шосткінської районної ради мандатна

Відбулось засідання постійної комісії Шосткінської районної ради мандатна, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту

3 квітня 2024 року відбулось засідання постійної комісії Шосткінської районної ради мандатна, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту.

До порядку денного було внесено 8 питань, основним питанням що виносилось на розгляд постійної комісії була інформація «Про стан соціальної підтримки осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших малозабезпечених верств населення на території Шосткинського району».  Депутати заслухали інформацію начальника управління соціального захисту населення Шосткинської районної державної адміністрації Юлії БЕЖЕВЕЦЬ.

Юлія Федорівна довела до відома депутатів що на сьогодні одним з важливих напрямків соціальної політики є соціальний захист тих категорій населення, які мають найбільший ризик економічної вразливості.

Малозабезпечена сім’я – це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям за 2023 рік в управлінні одержують 711 сімей, в яких виховується 847 дітей і яким нараховано та виплочено 34429,0 тис.гривень. За січень – березень поточного року нараховано та виплочено 9631,0 тис. гривень.

Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» в управлінні перебуває на обліку 590 осіб. Право на державну соціальну допомогу мають особи з інвалідністю з дитинства і діти з інвалідністю віком до 18 років. За минулий рік призначено та виплачено вищеаказаної допомоги на загальну суму
21590,0 тис.гривень. За січень – березень поточного року нараховано та виплочено 5325,8 тис.гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02 серпня 2000 р. № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею» щомісячну допомогу станом на 01.01.2024 отримали 127 осіб, сума виплоченої допомоги становить
3893,6 тис.гривень. За січень – березень поточного року нараховано та виплочено 1013,7 тис.гривень.

Забогрованість перед одержувачами допомог відсутня.

Перелік реабілітаційних установ формується Фондом соціального захисту інвалідів за інформацією, поданою реабілітаційними установами, який постійно оновлюється та оприлюднюється на офіційних веб-сайтах Мінсоцполітики, Фонду, місцевих і регіональних органів. За 2023 рік направлено 10 дітей до Сумського обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю (м. Суми). Укладено договір та профінансовано на суму 177,8 тис. гривень. На 2024 рік кошторисні призначення складають 183,3 тис.гривень.

6 особам з інвалідністю, які мають автомобілі, виплачена грошова компенсація на їх технічне обслуговування і бензин на суму 2,6 тис.гривень та 22 особам з інвалідністю, які перебувають у черзі на отримання таких автомобілів, – компенсація на транспортні витрати на суму 13,0 тис. гривень;

За 2023 рік пройшли санаторно-курортне лікування 8 осіб з інвалідністю загального захворювання та одна особа, яка супроводжувала особу з інвалідністю І групи в санаторіях: «Моршинкурорт» м. Моршин, Львівська обл.; «Кристал», м. Трускавець, Львівська обл. та «Карпати», Закарпатська обл. Виплатили компенсацію замість путівки 7 особам на суму 3,7 тис.гривень та ще 8 осіб з інвалідністю отримали компенсацію замість санаторно-курортної путівки.

В Шосткинському районі функціонує 8 установ-надавачів соціальних послуг, з них: 2 - Комунальна установа «Ямпільський територіальний центр надання соціальних послуг» Ямпільської селищної ради - спів фінансування з Дружбівською міською радою та Шосткинський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг); 6 – центрів надання соціальних послуг (Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Глухівської міської ради, Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Березівської сільської ради – співфінансування з Шалигинською селищною радою, Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Есманської селищної ради, Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Свеської селищної ради, Комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг» Середино-Будської міської ради, Комунальний заклад «Зноб-Новгородський центр надання соціальних послуг»).

Постійно вживаються заходи щодо стовідсоткового рівня охоплення соціальними послугами осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги територіальними центрами соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

В Шосткинському районі станом на 01.01.2024 виявлено 7360 (в т.ч. по Глухівської міської ради - 2114 та Шосткинської міської ради - 2852) одиноких непрацездатних громадян, осіб з інвалідністю, які потребують різних видів соціального обслуговування. Станом на 01.01.2024 року 7360 осіб отримали різні види соціального обслуговування, що складає 100%.

Водночас повідомляємо, що в територіальних громадах Шосткинського району проводиться відповідна робота щодо підтримки осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших малозабезпечених верств, а саме:

Березівська сільська рада - на території громади станом на 01.02.2024 року проживають 1307 пенсіонерів, 271 особа з інвалідністю, 13 дітей з інвалідністю, 72 малозабезпечені родини. За останні роки загальна чисельність осіб, визнаних особами з інвалідністю, зросла і становить 5,7 % від загальної чисельності населення громади.

Працівники виконавчого комітету активно працюють у напрямку співпраці з міжнародними фондами та громадськими організаціями, які надають гуманітарну допомогу як у грошовій, так і у натуральній формі. Завдяки співпраці з такими організаціями більше 700 мешканців отримали грошову допомогу на суму більше 2 мільйонів гривень, всі мешканці – гуманітарну допомогу, розмір і вид якої залежав від соціального статусу отримувача. Загальна кількість отриманої та виданої населенню гуманітарної та іншої допомоги складає більше 110 тон та 14 тисяч одиниць. Це продуктові та гігієнічні набори, лікарські засоби.

В межах реалізації проекту «Криза в Україні: Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю» ГС «ВГО «Національної Асамблеї людей з інвалідністю України» спільно з Європейським Форумом інвалідності підтримано сім’ї з дітьми з інвалідністю шляхом надання адресної фінансової допомоги.

Завдяки співпраці з ГО «Проліска» організовано курсування соціального транспорту за двома маршрутами до віддалених сіл громади, де автобусне сполучення було відсутнє.

Для забезпечення реалізації прав окремих категорій громадян, які згідно із законодавством мають право на пільговий проїзд автомобільним транспортом, організовано перевезення за двома маршрутами і за рахунок коштів місцевого бюджету.

Глухівська міська рада - На території громади проживає 1914 повнолітніх осіб з інвалідністю різних груп і категорій і 135 дітей з інвалідністю.

Управлінням соціального захисту населення міської ради проводиться робота щодо оформлення заявок на технічні та інші засоби реабілітації за індивідуальною програмою осіб з інвалідністю. За звітний період для оформлення направлень звернулось 140 осіб з інвалідністю, отримали 357 різних засобів реабілітації, в тому числі 72 ДЗР.

Послугами відділення «Центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю» Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Глухівської міської ради протягом 2023 року скористались 170 осіб: 113 дітей з інвалідністю, що становить 86 % від всіх дітей з інвалідністю та 9 осіб з інвалідністю з дитинства, а також 48 дітей групи ризику.

Державна допомога особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю складає 14 млн. 795,6 тис.гривень У 2023 році реабілітаційні послуги отримали 18 дітей в реабілітаційних центрах і санаторіях України на суму 382,1 тис.гривень.

Програмою соціального захисту окремих категорій населення на території Глухівської міської ради на 2021-2025 роки передбачено надання матеріальної допомоги особам з інвалідністю першої групи для проходження гемодіалізу. У 2023 році таку допомогу отримували 15 осіб на загальну суму 165,0 тис.гривень.

На обліку в управлінні соціального захисту населення Глухівської міської ради перебуває 414 малозабезпечених сімей. Державна соціальна допомога у 2023 році склала 15 млн.657,4 тис.гривень.

З бюджету Глухівської міської територіальної громади у 2023 році виплачено матеріальну допомогу:

- 29 особам, які знаходилися в скрутному матеріальному становищі на загальну суму 14,5 тис. гривень;

- у зв’язку з тяжкою тривалою хворобою отримали 250 осіб на загальну суму 714,0 тис.гривень;

- на поховання осіб, незастрахованих у системі соціального страхування отримали 35 осіб на загальну суму 35,0 тис.гривень;

- у разі стихійного лиха або дії непереборної сили, що привели до матеріальних збитків 128 родинам на загальну суму 552,0 тис.гривень;

- для придбання деревини паливної найбільш вразливим верствам населення - 211 домогосподарствам на загальну суму 1 млн.55,0 тис.гривень.

Дружбівська міська рада. Відділом соціального захисту населення Дружбівської міської ради здійснюється прийом заяв для призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг.

У 2023 році відповідно до Програми соціального захисту населення Дружбівської міської ради на 2023 рік надано:

матеріальну допомогу малозабезпечиним родинам чи самотнім громадянам, які опинились в скрутній життєвій ситуації для вирішення соціально- побутових питань - 8 особам на загальну суму 42,0 тис. гривень;

матеріальну допомогу на лікування, особам працездатного віку, які мають захворювання, особам похилого віку – 42 особи на загальну суму 160,0 тис. гривень;

грошову компенсацію вартості проїзду осіб з інвалідністю І групи, які потребують гемодіалізу до лікувальних установ Сумської області для проходження лікування у відділені хронічного гемодіалізу та назад – 1особа на загальну суму 28,0 тис. гривень.

Есманська селищна рада. У 2023 році відповідно до Програми соціального захисту населення Есманьської селищної ради за 2023 рік надано:

одноразову матеріальну допомогу на лікування: 70 особам (загальна сума виплат склала – 520,0 тис. гривень);

одноразову матеріальну допомогу, як постраждалим Захисникам України: 8 особам (загальна сума виплат склала – 264,0 тис. гривень);

одноразову матеріальну допомогу при народженні дитини: 4 особам (загальна сума виплат склала – 12,0 тис. гривень);

допомога на поховання особі, яка незастрахована в системі соціального захисту: 12 осіб ( загальна сума виплат склала –36,0 тис. гривень);

призначено матеріальну підтримку особі, якій виповнилося 100 і більше років (25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб): 1 особа (загальна сума виплат склала – 1,05 тис. гривень);

призначено матеріальну підтримку для осіб, яким виповнилося 90 і більше років, учасникам Другої світової війни: 8 особам (загальна сума виплат склала – 6,3 тис. гривень);

виплата особам, які опинилися у складних життєвих обставинах: 118 особам (загальна сума виплат склала – 803,0 тис. гривень);

виплата особі у зв’язку з пожежею у сумі 3,0 тис. гривень;

Надано матеріальну допомогу для придбання деревини паливної 314 домогосподарствам на суму 1570,0 тис. гривень;

Зноб-Новгородська селищна рада. На підставі «Положення про порядок надання допомоги для підтримки незахищених верств населення Зноб-Новгородської селищної ради» та «Комплексної програми «Турбота» (зі змінами) надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які опинились в складних життєвих обставинах, у 2023 році допомогу отримали наступні версти населення, а саме:

- грошова матеріальна допомога дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення ними 18-ти річного віку – 6 дітей у сумі -10860 гривень;

- матеріальна допомога дітям з особливими вадами розвитку до Дня захисту дітей – 14 дітей на суму 19838 гривень;

- важкохворим громадянам на лікування та проведення операційних втручань – 28 осіб на суму 72177 гривень;

- допомога на поховання осіб, які не досягли пенсійного віку та на момент смерті не працювали, не перебували на службі, не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні – 5 осіб на суму -5000 гривень;

- особам які постраждали внаслідок пожежі, стихійного лиха – 8 осіб на суму-16000 гривень;

- відшкодування вартості проїзду хворим з хронічною нирковою недостатністю – 1 особа -на суму 34300 гривень;

- громадянам до ювілейної дати: 90, 95, 100 років – 2 особи на суму 2060 гривень;

- грошова допомога пораненим та травмованим учасникам військових дій – 4 особи на суму 16000 гривень;

- пораненим лікування – 7 осіб на суму 28000 гривень;

- грошова допомога цивільному населенню, яке зазнало поранень, травм, каліцтва внаслідок військової агресії російської федерації проти України – 6 осіб на суму 24000 гривень.

- допомога сім’ї загиблого, померлого при виконанні військового обов’язку – 4 особи на суму 40000 гривень.

Свеська селищна рада. На території Свеської селищної територіальної громади проводяться постійні заходи з метою підтримки соціально незахищених верств населення, а саме осіб з інвалідністю, малозабезпечених осіб, багатодітних родин та інших. На даний час на території громади зареєстровано 608 осіб з І, ІІ та ІІІ групами інвалідності, з них 15 дітей з інвалідністю, 219 малозабезпечених осіб, 61 багатодітна родина. Не рідше одного разу на місяць дана категорія осіб забезпечується гуманітарною допомогою, а саме: продуктовими та санітарно гігієнічними наборами, одягом та взуттям, раніше бувшим у використанні, посудом, постільними приналежностями.

Комплексною програмою соціального захисту населення Свеської селищної територіальної громади на 2024 рік передбачено ряд заходів з метою підтримки незахищених верств населення, а саме:

- відшкодування витрат на проїзд осіб з інвалідністю І групи, які потребують гемодіалізу та проходять лікування у відділеннях хронічного гемодіалізу лікувальних установ Сумської області в сумі 31800 гривень;

- проведення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом загального користування у приміському сполученні – 55000 гривень;

- проведення оплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі відповідно до ПКМУ № 859 від 23.09.2020 – 120 000 гривень;

- надання одноразової матеріальної допомоги на лікування в зв’язку з онкологічними хворобами – 120000 гривень.

Середино-Будська міська рада. В складі відділення «соціальної допомоги вдома» Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Середино-Будської міської ради» працює пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації, в якому надано в 2023 році 21 особі (ходунки,костилі, інвалідні візки, ходунки рамки) в тимчасове користування.

Видана гуманітарна допомога від благодійних організацій у вигляді продуктових наборів в кількості 220 штук, набори постільної білизни з- рушниками та ковдрами для сімей , де є діти з інвалідністю-25 сім’ ям.

Соціальні об єкти пристосовані для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення..

Шалигинська селищна рада. На території селищної ради ведеться робота з особами з інвалідністю у наданні гуманітарної допомоги у вигляді продуктових наборів, засобів гігієни, памперсів та інших необхідних засобів; АЗПСМ облаштовані таблицями, табличками, вказівниками з шрифтом Брайля, встановлені тактильні плити та пандус на вході до амбулаторії у смт.Шалигине.

Шосткинська міська рада - З метою реалізації соціальної підтримки осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних верств населення у громаді функціонують дві комунальні установи: Шосткинський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та Шосткинський міський центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю.

Шосткинський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) забезпечує надання особам з числа громадян похилого віку, особам з інвалідністю та іншим громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах різних видів соціальних послуг, у тому числі: догляд вдома, соціальна адаптація, натуральна допомога, консультування, транспортні послуги та інші. Станом на 01.01.2024 на обслуговуванні у відділеннях територіального центру перебуває 402 особи з інвалідністю загального захворювання та 2 особи з інвалідністю внаслідок війни.

У територіальному центрі діє пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації. Упродовж 2023 року послугами пункту прокату технічних та інших засобів реабілітації скористалось 24 особи з інвалідністю.

Для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, які не можуть самостійно пересуватися надається транспортна послуга «Соціальне таксі». Упродовж 2023 року транспортною послугою «Соціальне таксі» скористалось 30 осіб, їм надано 71 послугу.

У 2023 році за рахунок бюджету Шосткинської міської територіальної громади 246 особам з інвалідністю було надано грошову допомогу на загальну суму 2444,4 тис.гривень, протягом року надавалась щомісячна матеріальна допомога 15 особам, з хронічною хворобою нирок, які перебувають на хронічному пролонгованому гемодіалізі на загальну суму 437,5 тис.гривень

Станом на 01.01.2024 року до Централізованого банку даних з проблем інвалідності занесено інформацію:

- щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації на 516 осіб;

- щодо отримання компенсаційних виплат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування на 53 осіб;

- щодо направлення дітей з інвалідністю на реабілітацію на 139 осіб.

Ямпільська селищна рада - на території громади станом на 01.02.2024 року проживають 2680 пенсіонерів, 474 осіб з інвалідністю, 23 дітей з інвалідністю, 188 малозабезпечених родин.

З метою посилення соціальної підтримки зазначеної категорії в громаді діє Селищна комплексна програма соціального захисту населення на 2022-2024 роки. Згідно програми надаються такі види підтримки:

- проведено оплату компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі відповідно до ПКМУ № 859 від 23.09.2020 - за 2023 рік виплачено 8 особам на загальну суму 161,0 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 266,5 тис. гривень;

- надано одноразову матеріальну допомогу громадянам, які гостро потребують фінансової підтримки - за 2023 рік виплачено 83 особам на загальну суму 41,5 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 38,0 тис. гривень;

- надано одноразову матеріальну допомогу на поховання осіб, не застрахованих в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування - за 2023 рік виплачено 4 особам на загальну суму 2,0 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 8,5 тис. гривень;

- надано одноразову матеріальну допомогу онкохворим громадянам на лікування - за 2023 рік виплачено 79 особам на загальну суму 158,0 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 168,0 тис. гривень;

- надано одноразову матеріальну допомогу на проїзд особам з інвалідністю І групи, які потребують гемодіалізу - за 2023 рік виплачено 2 особам на загальну суму 45,0 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 60,0 тис. гривень;

- оплачено ритуальні послуги у зв’язку з похованням самотніх громадян, не застрахованих в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування - за 2023 рік виплачено 1 особі на загальну суму 2,2 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 12,0 тис. гривень;

- надано пільг окремим категоріям громадян з послуг зв’язку - за 2023 рік виплачено 15 особам на загальну суму 13,3 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 17,2 тис. гривень;

- щорічна матеріальна допомога громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи до Дня пам’яті Чорнобильської трагедії – 26 квітня - за 2023 рік виплачено 16 особам на загальну суму 6,8 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 6,8 тис. гривень;

- одноразова матеріальна допомога громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на лікування  за 2023 рік виплачено 1 особі на загальну суму 2,0 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 4,0 тис. гривень;

- 11 особам за 2023 рік виплачено компенсацію готівкою на придбання твердого палива родинам загиблих або померлих Захисників і Захисниць України на загальну суму 35,2 тис. гривень, на 2024 рік передбачено 48,0 тис. гривень.

У ході звіту начальник управління соціального захисту населення Шосткинської районної державної адміністрації Юлія БЕЖЕВЕЦЬ відповіла на питання членів постійної комісії.