Депутати обговорили питання про роботу з внутрішньо переміщеними особами на території Шосткинського району

Депутати обговорили питання про роботу з внутрішньо переміщеними особами на території Шосткинського району

22 грудня 2023 року відбулось засідання постійної комісії Шосткінської районної ради мандатна, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту.

До порядку денного було внесено 9 питань, основним питанням що виносилось на розгляд постійної комісії була інформація «Про роботу з внутрішньо переміщеними особами на території Шосткинського району». Депутати заслухали інформацію начальника управління соціального захисту населення Шосткинської районної державної адміністрації Юлії БЕЖЕВЕЦЬ.

Юлія Федорівна довела до відома депутатів, що Згідно із статтею 2 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» Шосткинська районна державна адміністрація та територіальні громади Шосткинського району вживають всіх можливих заходів, передбачених Конституцією та Законами України, міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, щодо запобігання виникненню передумов вимушеного внутрішнього переміщення осіб, захисту та дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, створення умов для добровільного повернення таких осіб до покинутого місця проживання або інтеграції за новим місцем проживання в Україні.

Станом на 01.12.2023 на обліку в районі перебуває 18409 внутрішньо переміщених осіб.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;

для інших осіб — 2 000 гривень.

Станом на 30.11.2023 року  допомогу нв проживання отримують 12229  одержувачів на загальну суму 36,400,0 тис. грн. З початку року виплачено  допомоги на загальну  суму 365,831,5 тис. грн.  Заборгованість із зазначених виплат відсутня.

За інформацією Шосткинської філії Сумського обласного центру зайнятості протягом поточного року по Шосткинському району короистувались послугами служби зайнятості 311 внутрішньо переміщених осіб, з них:

61- особа була працевлаштована, в тому числі 1 особа з компенсацією роботодавцю витрат на оплату праці; 311 - осіб отримали профорієнтаційні послуги; 7- проходили профнавчання за виданими центром зайнятості сертифікатами;45 - брали участь у громадських, суспільно корисних та інших роботах тимчасового характеру;2 - особи отримали ваучер для проходження передпідготовки за робітничими професіями.

На обліку в вищевказаній філії  станом на 01.11.2023 перебувало 170 внутрішньо переміщених осіб.

Березівська територіальна громада - станом на 01.12.2023 року в громаді обліковується 755 внутрішньо переміщених осіб.  Рівень задоволення базових потреб ВПО  є одним із ключових елементів перебування людей в громаді.

Особи з числа ВПО отримують гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування, засобів гігієни, одягу, побутових речей. Також за сприяння сільської ради надавалась фінансова допомога від благодійних фондів та організацій.

Глухівська територільна громада - станом на 01 грудня 2023 року на території міської ради обліковуються 2714 внутрішньо переміщених осіб.

Всі внутрішньо переміщені особи, що зареєстровані на території громади, забезпечені житлом. Основна частина проживає у родичів, знайомих, або винаймають житло. Інші – за допомогою місцевої влади розміщені в місцях компактного проживання. В місті функціонують три місця тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, які включені до Переліку місць тимчасового проживання ВПО у Сумській області відповідно до розпорядження Сумської ОДА від 09.11.2023 №633-ОД.

До переліку місць тимчасового проживання входять:

1)ВСП «Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського національного аграрного університету» за адресою вул. Ігоря Білевича, 6;

2)Державний навчальний заклад «Глухівське вище професійне училище» за адресою вул. Есманський шлях, 17а;

3)Комунальний заклад Сумської обласної ради «Глухівський фаховий медичний коледж» за адресою вул. Вознесенська, 2.

Есманська територіальна громада - на територіїї селищної ради зареєстровано 183 внутрішньо переміщені особи.  Селищна рада забезпечує всіх внутрішньо переміщених осіб гуманітарною допомогою, ведеться прийом всіх видів соціальних допомог, що передбачені законодавством. У разі потреби, відповідно до Програми соціального захисту населення на 2023 рік  Есманьської селищної ради, особам з відповідним статусом надається допомога різного спрямування. Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг»  Есманьської селищної ради надаються соціальні послуги відповідно до потреби.

Свеська територільна громада  - станом на 01.12.2023 року на території селищної ради зареєстровано 683 внутрішньо переміщених осіб, всі особи проживають у родичів або орендованому житлі.

З метою підтримки внутрішньо переміщених осіб щомісячно проводиться видача продуктових та санітарно – гігієнічних наборів.

Ямпільська територіальна громада – на територіїї селищної ради зареєстровано 1585 внутрішньо переміщених осіб.

Шосткинська територіальна громада - станом на 01.12.2023 року  в громаді обліковується 6263 внутрішньо переміщених осіб  (далі -ВПО).

Сектором обліку та розподілу житла  здійснюється облік ВПО для отримання тимчасового житла. Станом на 01.12.2023 року на обліку перебуває 13 сімей (23 особи).  У 2021 році шляхом придбання на вторинному ринку м. Шостка 4 квартир  в громаді створено житловий фонд тимчасового призначення для проживання внутрішньо переміщених осіб, факт внутрішнього переміщення яких підтверджується довідкою внутрішньо переміщеної особи, виданою управлінням праці та соціального захисту населення Шосткинської міської ради, які перебувають на обліку громадян, що потребують надання житлового приміщення. Тимчасовим житлом забезпечено 4 сім’ї (14 осіб).

Окрім того, старостатами проводиться робота з власниками порожніх будинків  щодо надання їх в тимчасове  користування ВПО (заселено 63 сім’ї).

В основному ж   внутрішньо переміщені особи проживають в приватному житлі своїх рідних, знайомих, або винаймають його.

Зноб- Новгородська територіальна громада -  на територіїї селищної ради зареєстровано 1412 внутрішньо переміщених осіб. Постійно проводиться збір інформації щодо моніторингу стану забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб. На території селищної ради працює Гуманітарний штаб за допомогою якого та з співпрацею з різними Благодійними організаціями  забезпечуються потреби внутрішньо переміщених осіб, за відповідний період видано допомога  у вигляді :  продовольчих  наборів - 392 особам, наборів гігієни ,жіночих гігієнічних наборів -158 особам, дитячий  осінній та зимовий одяг, ковдри  та ліхтарі -38 особам, наборів посуду  -25 особам. Отримування гуманітарних продовольчих  наборів  проводиться раз на місяць.

Середино- Будська  територіальна громада – на територіїї міської ради зареєстровано 4238 внутрішньо переміщених осіб. Постійно проводиться збір інформації щодо моніторингу стану забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб. На території міської ради працює Гуманітарний штаб за допомогою якого та з співпрацею з різними Благодійними організаціями  забезпечуються потреби внутрішньо переміщених осіб.

Дружбівська територіальна громада – станом на 01.12.2023 року на території  міської ради зареєстровано 298 внутрішньо переміщених осіб. Проводиться прийом документів для надання допомоги на проживання та взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, також проводиться роз’яснювальна робота серед вищезазначених осіб. Внутрішньо переміщені особи отримують гуманітарну допомогу.

Шалигінська територіальна громада - на територіїї селищної ради зареєстровано 278 внутрішньо переміщених осіб.  На території  селищної ради постійно проводиться робота з ВПО, а саме: взяття на облік ВПО, оформлення заяв на надання допомоги на проживання ВПО, надання гуманітарної допомоги потребуючим ВПО.

У ході звіту начальник управління соціального захисту населення Шосткинської районної державної адміністрації Юлія БЕЖЕВЕЦЬ відповіла на питання членів постійної комісії.