Постійна комісія обговорювала питання осінньо-зимового періоду 2022-2023 років

Постійна комісія обговорювала питання осінньо-зимового періоду 2022-2023 років

 20 грудня 2022 року відбулось засідання постійної комісії Шосткинської районної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, будівництва, житлово-комунального господарства та підприємництва.

 До порядку денного комісії було внесено чотири питання.

 Депутати заслухали інформацію начальника відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, екології Шосткинської районної державної адміністрації Наталії Василівни КОВБАСИ «Про стан підготовки підприємств, організацій та об’єктів соціальної сфери району до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років».

Наталія Василівна довела до відома депутатів що протягом опалювального періоду 2022-2023 років для упередження аварій та проведення оперативних відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення було затверджено план заходів для підготовки підприємств житлово-комунальної галузі, установ та закладів бюджетної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років, відповідно до якого, в межах підвідомчих територій органами місцевого самоврядування Шосткинського району були затверджені заходи з підготовки підприємств, організацій та соціальної сфери району до роботи в осінньо-зимовий період.

Одним із пріоритетних напрямків підготовки до опалювального періоду 2022-2023 років залишається накопичення твердого паливатериторіальними громадами для закладів соціально-культурної сфери Шосткинського району, що забезпечить їх сталу роботу та безперебійне функціонування. Так, потреба у твердому паливі складає 19218,7 м³. Майже 100% всі заклади соціальної сфери забезпечені твердим паливом.

Основним чинником, який впливає на показник накопичення твердого палива є те, що підприємства, які забезпечують об’єкти соціальної сфери Шосткинського району знаходяться в зоні бойових дій, також дати виконання строку договорів на постачання.

Але на сьогодні, головним є те, що заходами з підготовки закладів соціальної сфери є поточні ремонти та утеплення вікон і дверей, обстеження протипожежного стану, ревізія систем опалення, забезпечення запасів твердого палива, реконструкція, капітальний ремонт соціально-культурної сфери, оформлення актів готовності до роботив осінньо-зимовий період.

Одним із основних чинників, який вплинув на проведення вищезазначених заходів є те, що більшість громад Шосткинського району розташовані у районі проведення воєнних (бойових) дій. Але, незважаючи на це, органами місцевого самоврядування виконувалися заходи з енергозбереження.

Одним із основних завдань, які постали перед органами місцевого самоврядування для забезпечення безперебійного функціонування критичної інфраструктури на підвідомчій території, у разі перебоїв постачання електричної енергії, це придбання генераторів.

На початок грудня 2022 року більша частинакритичної інфраструктури забезпечена резервним обладнанням, але все ж таки, потреба залишається. Основний фактор, який впливаєна незабезпеченість – відсутність резервного обладнання на споживчому ринку.

Усього на території району налічується 79 котелень.

У зв'язку із введенням на території Шосткинського району бойових дій 17 котелень працювати в опалювальному періоді не будуть, а саме: Есманська ТГ - 7 котелень (6 закладів освіти та 1 ДНЗ), Шалигинська ТГ - 5 котелень (2 ДНЗ та 3 заклади освіти), Свеська ТГ -2 котельні( 1 заклад освіти та 1 ДНЗ), Ямпільська ТГ - 3 котельні (заклади освіти).

До роботи в осінньо-зимовий період територіальними громадами підготовлено 29 одиниць спеціалізованої прибиральної техніки, 6 одиниць спеціалізованоїтехніки буде залучено за укладеними договорами із сторонніми організаціями. Шанцевих механізмів підготовлено 395 одиниць, заготовлено посипкового матеріалу та реагентів 2,932 тис. т.

Крім того, розпорядженням голови Шосткинської районної державної адміністрації від 31.10.2022 № 105-ОД«Про утворення районного оперативного штабуна випадок протидії загрозам ускладнення дорожнього руху у зимовий період на автомобільних дорогах Шосткинського району» утворено оперативний штабна випадок протидії загрозам ускладнення дорожнього руху у зимовий період на автомобільних дорогах Шосткинського району, до складу якого входять представники ОМС, ДСНС, ГУНП, філії ДП «Сумський облавтодор».

Депутати активно обговорювали питання порядку денного та розглянули низку комунальних питань.