Засідання постійної комісії мандатна, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту

Відбулось засідання постійної комісії Шосткінської районної ради мандатна, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту

28 червня 2024 року відбулось засідання постійної комісії Шосткінської районної ради мандатна, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту.

До порядку денного було внесено 8 питань, значну увагу депутати приділили двом питанням «Звіт постійної комісії районної ради мандатної, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту» та «Про стан соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу в Шосткинському районі».

Депутати заслухали інформацію начальника служби у справах дітей Шосткинської районної державної адміністрації Олени МАТЮШЕНКО.

Олена Дмитрівна довела до відома, що у своїй роботі служба у справах дітей керується Законами України та здійснює діяльність щодо соціального захисту дітей, попередження бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх. В першу чергу  діяльність спрямована на захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Службою у справах дітей забезпечується неухильне виконання вимог чинного законодавства щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема, своєчасного виявлення таких дітей, надання їм відповідного статусу, влаштування до сімейних форм виховання (ПС, ДБСТ, сімей патронатних вихователів), нагляду за умовами їх проживання.

Пріоритетним залишається влаштування дітей до сімейних форм виховання з метою розвантаження державних закладів, де проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Станом на 01.01.2024 року на первинному обліку служб у справах дітей сільської, селищних та міських рад Шосткинського району перебуває 374 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклуванняю, із них: 106 – в ТГ району, 159 – Шосткинська ТГ, 109 – Глухівська ТГ .  З них    93%  влаштовано до сімейних форм виховання.

На території Шосткинського району функціонує 32 прийомні сім’ї  (в ТГ району – 13, 14 – Шосткинська ТГ, 5 – Глухівська ТГ),   у яких виховується 68 дітей (район – 28). 3 (Березаівська ТГ, Середино-Будська ТГ) дитячі будинки сімейного типу,  які мають 22 вихованця.

Так, у 2023 році до прийомних сімей було влаштовано 6 дітей, до ДБСТ – 4 дитини. Виведено з ПС – 1 дитину, з ДБСТ – 3.

У 2024 році влаштованих дітей не було. Виведено 4 дитини.

Станом на зараз у районі функціонує 2 патронатні сім’ї, у які влаштовано 3 дитини (Ямпільська ТГ, Глухівстка ТГ). Протягом року  тимчасово було влаштовано 4 дитини, вибуло 5 (Поки діти перебували у патронатних сім’ях, з їх батьками проводилась профілактична робота, яка дала позитивний результат і всі діти повернулись у рідні сім’ї).

Відповідно до розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 09.06.2021 №392-ОД «Про забезпечення контролю за захистом прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в громадах» службами у справах дітей систематично здійснюється нагляд за умовами проживання та виховання дітей  зазначених категорій, які перебувають під опікою, піклуванням та дітей, які виховуються у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу. Протягом  року  службами у справах дітей всі  сім’ї відвідані за місцем проживання. Складені акти обстеження житлово-побутових умов. Відвідування прийомних родин та ДБСТ проводилося спільно з працівниками районної служби у справах дітей. За підсумками року службами у справах дітей територіальних громад складаються звіти про стан утримання та виховання дітей-вихованців у прийомних сім’ях та ДБСТ. Фактів порушення прав дітей не виявлено, інформації від органів місцевого самоврядування та громадян щодо неналежного виконання обов’язків опікунами, прийомними батьками, батьками-вихователями до служб у справах дітей не надходило. Якщо у 2022 році можливості провести оздоровлення не було, то влітку 2023 року проведено оздоровлення дітей, що виховуються в ДБСТ за сприяння БФ «Фундація Олени Зеленської». У 2024 році службою у справах дітей підписаний меморандум про співпрацю та партнерство з БО «Благодійний фонд «Українська фундація милосердя», яка надає ДБСТ різні види благодійної допомоги, у т.ч. проводить вартісне якісне оздоровлення дітей.  Влітку цього року вихованці ДБСТ Березвської ТГ будуть оздоровлені за сприяння  цієї благодійної організації.

Розвиток послуги патронатного виховання та розвиток мережі сімейних форм виховання –   пріоритетні завдання державної політики в галузі.   Зазначене питання перебуває на контролі голови Сумської обласної державної адміністрації.   7 травня службою у справах дітей Сумської обласної державної адміністрації проведено нараду з територіальними  громадами району з питання запровадження мережі сімейних форм виховання, сімей патронатних вихователів. На нараді було наголошено на необхідності створити у кожній громаді сім’ю патронатного вихователя, що має забезпечити потребу громади у наданні такої послуги. Службами у справах дітей систематично проводиться інформаційна та методична  робота щодо запровадження сімейних форм виховання, сімей патронатних вихователів. Відповідні матеріали розміщуються на офіційному сайті адміністрації та на сторінках в соціальних мережах.

Про роботу постійної комісії комісії Шосткінської районної ради мандатна, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту  прозвітувала секретар постійної комісії Ірина ШАРАМКО.

У своїй роботі постійна комісія керується Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», регламентом районної ради, Положенням про постійні комісії районної ради  та іншими нормативними документами.  

За час роботи постійної комісії районної ради мандатної, з питань депутатської етики, законності, правопорядку, освіти, охорони здоров’я, культурного розвитку та соціального захисту (з грудня 2020 року по даний час) відбулося  14 засідань комісії.  Всього на засіданнях постійної комісії розглянуто 132 питання, в тому числі 30 питань, передбачених планом роботи постійної комісії.

У повному обсязі розглянуті питання, передбачені в планах роботи постійної комісії та власними планами, рішення по них приймались в межах повноважень комісії, визначених законами України.

Для підготовки питань, які вносились на розгляд комісії, залучались фахівці управлінь та відділів райдержадміністрації, виконавчого апарату районної ради, сільський, селищні, міські голови, керівники підприємств, установ та організацій району.

Всі питання, які вносилися на розгляд комісії, попередньо вивчалися. Це давало змогу більш кваліфіковано підходити до тієї чи іншої проблеми, мати достатній аналіз справ, приймати конкретні, зважені рішення комісії.

Депутати комісії значну увагу приділяли стану розвитку медичного обслуговування населення Шосткинського району. Це, мабуть, та галузь, про яку більше всього йшла мова на засіданнях постійної комісії, тому з початком повномасштабної війни медичні заклади продовжили надавати допомогу всім, хто цього потребує.

Кожен громадянин зараз може самостійно звернутися до будь-якого законтрактованого НСЗУ закладу, що надає первинну медичну допомогу. Без направлення та укладеної декларації пацієнт може безоплатно потрапити на прийом до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра, а також за потреби отримати екстрену невідкладну меддопомогу.

На постійному контролі було питання «Про заходи боротьби з захворюваннями на COVID -19 та стан вакцинації населення на території Шосткинського району». Слухали про роботу, попри бойові дії, пунктів щеплення, інформаційно - роз’яснювальну роботу з даного питання.

Постійна комісія не залишилася осторонь такого питання як закриття сервісного центру МВС у місті Шостка в частині складання теоретичного та практичного іспитів. Депутати районної ради підтримали звернення щодо відновлення роботи сервісного центру МВС у місті Шоста. Листом Головного сервісного центру МВС № 31/11516-12832-2024 від 07.05.2024 надано відповідь - роз’яснення та запропоновано, що у разі готовності територіальної громади допомагати субвенціями для придбання для ТСЦ МВС сучасного технічного обладнання та транспортних засобів, що забезпечить прозорість приймання іспитів, кількість ТСЦ МВС, які здійснюватимуть приймання теоретичних та практичних іспитів у Сумській області, може бути переглянута. На сьогодні запропоновано Шосткинській територіальній громаді разом з іншими територіальними громадами Шосткинського району модель спільного утримання сервісного центру МВС у місті Шостка в частині співфінансування.

Значну увагу комісія приділяє питанням соціального розвитку. На сьогодні одним з важливих напрямків соціальної політики є соціальний захист тих категорій населення, які мають найбільший ризик економічної вразливості. Органи державної влади та місцевого самоврядування сприяють забезпеченню прав осіб з інвалідністю щодо включення до суспільного життя нарівні з іншими громадянами.

Членами постійної комісії надавалися конкретні слушні пропозиції до проєктів рішень районної ради. При цьому при обговоренні тих чи інших питань депутатами-членами постійної комісії ставилися доповідачам конкретні запитання, зокрема, щодо організації медичного та соціального обслуговування населення, розвитку освіти і культури в районі та інші, що в подальшому сприяло вирішенню поставлених питань.

Приємно відзначити, що всі члени постійної комісії завжди знаходяться в курсі справ та проблем відповідних територіальних громад і володіють інформацією.

Постійна комісія співпрацювала з усіма депутатами районної ради, реагувала і враховувала їх слушні пропозиції і, на мій погляд, знаходила з ними порозуміння і підтримку.

У ході звітів начальник служби у справах дітей Шосткинської районної державної адміністрації Олени МАТЮШЕНКО та секретар постійної комісії Ірина ШАРАМКО відповіли на питання членів постійної комісії.