Делегація Шосткинської районної ради взяла участь у регіональному форумі місцевого самоврядування

1 липня 2016 року в м.Суми у приміщенні театру драми та музичної комедії імені Щепкіна відбувся Перший регіональний форум місцевого самоврядування "Досвід реформ".

У форумі взяли  участь керівники Сумської обласної ради, народні депутати України, представники Міністерств, обласних рад інших регіонів, а також понад 500 представників органів місцевого самоврядування, міжнародні та українські експерти у сфері розвитку міст та муніципальної політики.

Органи місцевого самоврядування Шосткинського району представляла делегація у складі голови Шосткинської районної ради Віктора Долиняка, заступника голови районної ради Наталії Якименко, радника голови районної ради Віктора Андрусенка, селищного та сільських голів.

Форум став своєрідною платформою для обміну досвідом та обговорення актуальних проблем і перспектив у сфері місцевого самоврядування, підвищення ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави.

У числі виступаючих на форумі був і очильник Шосткинської районної ради. Віктор Долиняк висловив своє бачення особливостей процесу проведення децентралізації органів місцевого самоврядування.

На думку Віктора Долиняка, провести адміністративно-територіальну реформу із децентралізації владних повноважень за допомогою тільки одного Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» неможливо. Потрібно внести зміни до Конституції України, до Законів України «Про місцеве самоврядування», «Про місцеві державні адміністрації» та інші, в які буде виписана кінцева мета, загальне бачення адміністративно-територіального устрою. Необхідно виписати нові повноваження об’єднаних територіальних громад, зокрема,  передавши їм можливості розпоряджатись землями, надрами, природними ресурсами з метою наповнення місцевих бюджетів.

За підсумками форуму було сформовано резолюцію, яку учасники скерують до центральних органів законодавчої та виконавчої влади України.