До 75-річчя з Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: Іван Кожедуб

Одним з найрезультативніших льотчиків-винищувачів країн Антигітлерівської коаліції у роки Другої світової війни був Іван Микитович Кожедуб (8.06.1920 – 8.08.1991), уродженець с. Ображіївка Шосткинського району Сумської області. Він здійснив 330 бойових вильотів, в 120 повітряних боях збив 64 ворожих літака.

Бойовий рахунок молодший лейтенант І. Кожедуб на винищувачі Ла-5 ФН відкрив 6 липня 1943 року під час битви на Курській дузі, збивши бомбардувальник Юнкерс Ju-87. Майже половину своїх перемог він здобув у небі над Україною. 15 лютого 1945 р. в бою над Франкфуртом-на-Одері він вперше в історії війни збив німецький реактивний винищувач Ме-262. Останні дві перемоги у повітряних боях Кожедуб здобув у квітні 1945 р. над Берліном.

Український льотчик-ас за всю війну жодного разу не був збитий. Іван Кожедуб став одним з трьох тричі Героїв Радянського Союзу за весь час існування цієї нагороди. У 1985 р. йому присвоїли військове звання Маршала авіації.

Серед раритетних експонатів Сумського обласного краєзнавчого музею можна відмітити особисті речі Івана Кожедуба - льотні рукавиці, льотні окуляри та шкіряний поясний ремінь (зразка 1935 р.). Ці речі надійшли до фондів музею у 1967 р. і наразі представлені в експозиції, присвяченій уславленому льотчику-земляку, 100-річчя з дня народження якого буде відзначатися у червні цього року.

  

 

За матеріалами Управління культури Сумської обласної державної адміністрації