Електронне декларування доходів депутатів місцевих рад

 

15 березня 2016 року парламент остаточно ухвалив останній з «безвізових» законів – про електронне декларування доходів службових осіб з пропозиціями Президента (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році» № 1022-VIII).

15 серпня 2016 року в 00 годин 00 хвилин в Україні офіційно запрацювала система електронного декларування. Не зупиняючись на недоліках програмного забезпечення даної системи, визначимо хто і коли повинен стати її «учасником».

Так згідно із вищевказаним Законом у 2016 році службові особи, які на день початку роботи зазначеної системи займають відповідальне та особливо відповідальне становище, зобов’язані подати щорічні декларації за минулий 2015 рік у порядку, встановленому цим Законом, протягом 60 календарних днів після початку роботи системи.

Поняття службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, визначене у примітці до ст. 50 Закону України «Про запобігання корупції», це Президент України, Прем’єр-міністр України, член Кабінету Міністрів України, перший заступник або заступник міністра, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольного комітету України, Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Голова Фонду державного майна України, його перший заступник або заступник, член Центральної виборчої комісії, народний депутат України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Директор Національного антикорупційного бюро України, Генеральний прокурор України, його перший заступник та заступник, Голова Національного банку України, його перший заступник та заступник, член Ради Національного банку України, Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступник, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим, його перший заступник та заступник, радник або помічник Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, особи, посади яких належать до посад державної служби категорії "А" або "Б", та особи, посади яких частиною першою статті 14 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"віднесені до першої - третьої категорій, а також судді, прокурори і слідчі, керівники, заступники керівників державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, їх апаратів та самостійних структурних підрозділів, керівники, заступники керівників державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, Автономної Республіки Крим, міст Києва або Севастополя, керівників державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міста республіканського в Автономній Республіці Крим або обласного значення, району в місті, міста районного значення, військові посадові особи вищого офіцерського складу.

Таким чином, депутати місцевих рад зобов’язані з 1 січня 2017 до 1 квітня 2017 року подати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію за минулий 2016 рік за формою, що визначається Національним агентством.

Відомості, які підлягають декларуванню, конкретизовані у ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції», серед них зокрема: заощадження у готівці від 60,9 тис. грн. (50 мінімальних зарплат), коштовні речі і рухоме майно від 121,8 тис. грн. (100 мінімальних зарплат), подарунки від 6,09 тис. грн. (5 мінімальних зарплат), незавершені об'єкти будівництва, юридичні особи, де посадовці чи члени їх родин є бенефіціарними власниками, нематеріальні активи, роботу за сумісництвом, входження суб'єкта декларування до керівних, ревізійних чи наглядових органів в громадських об’єднаннях чи-то благодійних організаціях.

Упродовж семи днів після подання декларації суб'єкт декларування має право подати виправлену декларацію.

Якщо розбіжність між реальними та поданими даними складатиме від 100 до 250 розмірів мінімальної заробітної плати (з 1 травня – це від 145 000 до 362 500 грн.), то на особу, уповноважену на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, накладається штраф від 1 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян         (689 000 – 1 722 000 грн.).

Якщо ж такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 мінімальних заробітних плат, то суд вправі застосувати до такої особи покарання у виді штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк      до 3 років.