29 червня засідання постійної комісії Шосткінської районної ради

29 червня відбулось засідання постійної комісії Шосткінської районної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, будівництва, житлово-комунального господарства та підприємства, де було розглянуто питання торгівельного обслуговування населення, шляхи його покращення та дотримання прав споживачів Шосткинського району.

Інфраструктура споживчого ринку Шосткинського району налічує 1155 закладів торгівлі, з них 198 – у сільській місцевості, кіоски – 115, 107 закладів ресторанного господарства та 142 заклади побутового обслуговування.  За 2021 рік в районі відкрито 29 підприємств роздрібної торгівлі загальною торговельною площею 1154 кв. метрів на території Глухівської, Есманської, Шосткинської та Ямпільської громад. Також було відкрито 2 заклади громадського харчування у Есманській та Шосткінській громадах. У сфері побутового обслуговування населення відбулось відкриття 4 закладів на території Глухівської та Шосткінської громад. Призупинено торговельну діяльність 10 закладів та 1 закладу побутового обслуговування.

Торговельне обслуговування сільського населення здійснюється через стаціонарну торговельну мережу та виїзне торговельне обслуговування.

З 247 населених пунктів району стаціонарна торговельна мережа діє у 120 населених пунктів району, а в інших малонаселених сільських населених пунктах проводиться виїзна торгівля товарами першої необхідності.

До бюджету від суб’єктів господарювання спостерігається надходження фінансових коштів на суму 22,0 млн. гривень єдиного податку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» в Україні (для виробників, оптових постачальників, закладів роздрібної торгівлі) запроваджено державне регулювання цін шляхом обов’язкового попереднього декларування зміни (підвищення) цін на наступні товари: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5 відсотка, бензин марки А-92 та А-95, дизельне пальне, батон, олія соняшникова, окремі лікарські засоби. Тобто без наявності такої декларації суб’єкти господарювання не мають законного права підвищувати ціни.

 Крім цього, розпорядженням голови Сумської ОДА від 12.03.2022 №88-ОД «Про забезпечення цінової стабільності» в області запроваджене державне регулювання цін (для магазинів, ринків з продажу продуктів харчування, аптек, АЗС) шляхом обмеження торговельної націнки в розмірі не більше 10% до відпускної ціни постачальника цін на наступні товари: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів.

         У кожній громаді Шосткинського району утворені робочі групи з контролю за регульованими цінами (продукти харчування, ліки, пальне) та безготівковими розрахунками (робота POS-терміналів).

За результатами діяльності робочих груп з контролю за цінами та безготівковими розрахунками в районі проведено 1298 перевірку дотримання державної дисципліни цін та 918 перевірок здійснення безготівкових розрахунків зі споживачами. Виявлено 20 фактів необґрунтованого завищення цін (1- Глухівська тер громада, 19 – Шосткинська тер громада) та 16 фактів порушень розрахунків (8 – Глухівська тер громада, 8 – Шосткинська терггромада).

Крім того, у громадах діють «гарячі» телефонні лінії, на які можна повідомляти про факти завищення цін.

З початку війни бізнес знаходився в шоковому стані. Більшість підприємств не працювали у березні, але третина з них мала намір відновити роботу, як тільки буде можливість. За місяць підприємці змогли адаптуватися  та знайти спосіб існувати в нових умовах. Тож вже у квітні кількість непрацюючих підприємств істотно скоротилась.

Кабінет Міністрів України  Постановою від 04 березня 2022 р. № 199 ухвалив рішення щодо надання у 2022 році одноразової матеріальної допомоги у 6,5 тисячі гривень. Допомога виплачується через втрату зарплати внаслідок проведення бойових дій. Допомога надається застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору.

В результаті ведення бойових дій було завдано збитки суб’єктам господарювання району внаслідок знищення, пошкодження нерухомого і рухомого майна, а саме знищено АЗС торгової марки ТОВ «САН ОЙЛ ГРУП» на території Березівської тергромади та на території Зноб-Новгородської тергромади комунальний заклад «Дитячий оздоровчий табір «Десна».

            Одним із шляхів покрашення торговельного обслуговування населення - є сприяння подальшого розвитку і збереженні позитивної динаміки розвитку споживчого ринку району, зокрема, пошук інвестицій для подальшого зміцнення, забезпечення зростання обсягів обороту роздрібної торгівлі, насичення споживчого ринку якісними та безпечними товарами за доступними для споживачів цінами.