Допомога внутрішньо переміщеним особам

  На цьому наголосив заступник керівника Сумської обласної військової адміністрації Олег КОВАЛЬ, прокоментувавши підсумки наради щодо проблемних питань, пов’язаних з виплатою грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам, під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини ВЕРЕЩУК

   "Сьогодні очільниця Мінреінтеграції спільно з керівництвом, Мінцифри, Мінфіну, Мінсоцполітики, Казначейства інших державних структур та представниками обласних державних адміністрацій обговорила ряд проблемних питань, що стосуються внутрішньо переміщених осіб. Присутні на нараді пропонували різні варіанти вирішення цих питань, оскільки кожен розумів, що сьогодні, в умовах воєнного часу, допомога ВПО вкрай важлива. Це наші громадяни, українці, і ми не повинні їх залишати один на один з проблемами, що стосуються проживання, виплати допомог тощо", − наголосив Олег Коваль

  Під час наради заступник керівника Сумської ОВА звернувся до керівників Міністерств з питанням, яке сьогодні особливо актуальне для ВПО Сумщини.

В області обліковується 55 047 внутрішньо переміщених осіб, із них 43 824 обліковані з початку введення в дію воєнного стану, з 24 лютого 2022 року, а це 12 985 дітей, 1 176 осіб з інвалідністю, 5 465 пенсіонерів.

Надання допомоги ВПО здійснювалося відповідно до Порядку, визначеному Постановою Кабміну від 20 березня 2022 р. № 332, і проводилося щомісячно з місяця звернення до квітня 2022 р. включно.

Починаючи з травня 2022 року, виплата здійснюється ВПО, які перемістилися з тимчасово окупованої території АРК і м. Севастополя, території громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Крім того, кошти передбачені внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 р. заявку на відшкодування відповідних втрат, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

«Наразі 18 громад Сумщини включені до перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Відповідно до Порядку для отримання допомоги внутрішньо переміщена особа заповнює відповідну заяву. На жаль, Порядком не передбачено подання нової заяви у разі, якщо вона подана до 30 квітня 2022 року, − розповів Олег Коваль. − Станом на сьогодні особам, які перемістилися із територіальних громад Сумської область де проводяться воєнні (бойові) дії, допомога автоматично не призначається у зв’язку з відсутністю доопрацювань до програмного забезпечення. Я повідомив про цю проблему під час наради, й Ірина Верещук доручила Мінсоцполітики внести ці зміни. Щоб усі ВПО, які мають право на допомогу, змогли її отримати».

Довідково. Усю необхідну інформацію про надання пільг і допомог внутрішньо переміщені особи можуть знайти на сайті Мінреінтеграції за посиланням: https://minre.gov.ua/rubric/pereselencyam.