Підписано Меморандум про співпрацю між Сумською обласною радою та Громадською спілкою «Центр стратегії відновлення України»

ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ МІЖ СУМСЬКОЮ ОБЛАСНОЮ РАДОЮ ТА ГРОМАДСЬКОЮ СПІЛКОЮ "ЦЕНТР СТРАТЕГІЇ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ"

Документом передбачено відбудову пошкоджених інфраструктурних об’єктів області, які були зруйновані внаслідок воєнних дій.

Директор Громадської спілки «Центр стратегії відновлення України» Юрій СЕРБІН розповів, що до очолюваної ним спілки увійшли 4 всеукраїнських громадських організації: «Спілка підприємців та промисловців», «Асоціація депутатів усіх скликань», «Спілка архітекторів України» та «Спілка виробників будівельних матеріалів». Її завданням стоїть використання потужностей науково-дослідних та проєктних інститутів, які входять до складу «Центру відновлення України»; залучення міжнародних фінансових донорів та партнерів; визначення спільно з органами місцевого самоврядування першочергових об’єктів, які треба відновлювати.

«У нас вже є домовленості з канадськими організаціями, які взяли на себе обов’язки підтримувати відбудову Сумщини. Зараз ми збираємо інформацію, надамо її нашим закордонним партнерам і спільно визначатимемо першочергові об’єкти на відновлення. Ми плануємо разом з проєктними організаціями, які знаходяться на території області, зробити оцінку пошкоджень об’єктів та виробляти проєктну документацію з ліквідації руйнувань. Далі, згідно з законодавчими процедурами, визначатимуться будівельні компанії, що проводитимуть роботи», - розповів Юрій СЕРБІН.

Він додав, що підписання цього Меморандуму стало можливим завдяки його ініціатору, депутату Сумської обласної ради, директору ДП «Державний науково-дослідний та проєктно-вишукувальний інститут «НДІпроектреконструкція» Вадиму ВАЩЕНКУ. Саме він, ще й як голова постійної комісії обласної ради з питань промисловості, енергетики, транспорту, зв'язку, розвитку підприємництва, паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального та дорожнього господарства, будівництва, архітектури, надзвичайних ситуацій та розвитку АПК, і визначений представником від Сумської області у цьому проєкті.

«Сьогоднішня зустріч – це декілька місяців перемовин, підготовки, - зазначив Вадим ВАЩЕНКО. – Сумщину ми визначили як пілотний проєкт і згодом наш досвід стане прикладом для інших областей, як рухатися в умовах воєнного часу. Ми вже маємо розуміння, виготовляємо документацію, згідно за всіма нормами і положеннями, які зараз діють в державі, співпрацюємо з іноземними компаніями та корпораціями. Підписання Меморандуму закцентує увагу, що у Спілки є порозуміння з місцевою владою і стане поштовхом для більш дієвої роботи. Для Сумщини дуже важливо, щоб такі організації «заходили» в область і було якомога більше відбудованих об’єктів».

Голова Сумської обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО назвав підписання Меморандуму гарною ідеєю і важливим кроком для відбудови Сумщини від наслідків розрухи, яку наш регіон отримав через вторгнення росії в Україну. Бо в області було зруйновано сотні будівель, споруд, які потребують відновлення.

Перший заступник голови обласної ради Вадим ЛИСИЙ додав: «Для нас, як мешканців Сумщини, важливо, аби в область заходили кошти на відбудову і в регіоні були б якісно відремонтовані об’єкти інфраструктури».

Меморандум є безстроковим. Свої підписи під документом поставили голова Сумської обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО та директор Громадської спілки «Центр стратегії відновлення України» Юрій СЕРБІН.