На порядку денному - аграрні питання

Голова Шосткинської районної ради Віктор Долиняк взяв участь у виїзному засіданні колегії Сумської обласної державної адміністрації, яке відбулося 12 квітня у приміщенні Глухівського агротехнічного інституту імені С.А.Ковпака. 

Місце проведення колегії було вибране невипадково – саме Глухівський район є одним  із перших і на даний час єдиним в області  районом, який має позитивний досвід створення об’єднаної територіальної громади.  На засіданні колегії , зокрема, й шла мова про стан та перспективи реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у Сумській області.  

Також на колегії було розглянуто питання «Про стан та перспективи реалізації державної політики, спрямованої на розвиток агропромислового комплексу та гарантування продовольчої безпеки держави». На засіданні колегії планувалося  заслухати  звіт в.о.начальника Головного управління Держгеокадастру у Сумській області Ірини Шевцової щодо забезпечення земельними ділянками учасників АТО та сімей загиблих учасників, оновлення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, поновлення договорів оренди земель сільськогосподарського призначення та наповнення бази Державного земельного кадастру, але доповідачка на засідання колегії не з’явилася,мотивуючи це тим, що  в неї особистий прийом громадян, у тому числі учасників АТО.

В ході обговорення аграрного питання було наголошено, що одним із найефективніших шляхів поліпшення стану агропромислового комплексу є залучення інвестицій в область, адже Сумщина має реальні можливості для капіталовкладень і є перспективною для інвестування. У 2016 році в агропромисловий комплекс області планується залучити близько  1,2 мільярда гривень на 60 проектів, що на 32% більше від минулорічного показника. В перспективі планується реалізація низки  проектів, зокрема, будівництво додаткових ємностей для зберігання зерна у ТОВ «Вітчизна» Конотопського району; елеватора та цеху з виробництва комбікормів в Алтинівській філій ПАТ «Компанії Райз» у Кролевецькому районі; заводу з переробки сої на території Роменського району та підприємства з виробництва біоетенолу на базі Жовтневого цукрового заводу.