Ображіївка втратила славетного героя

 

         Кожен, хто під’їжджає до с.Ображіївка, не може не звернути увагу на кольоровий знак з написом: «Батьківщина Івана Кожедуба, Петра Бочка» і зображенням чотирьох зірочок. Так, саме в цьому селі народилися два Герої Радянського Союзу.

Петро Бочек ніколи не забував своєї малої батьківщини, часто приїздив із Львова, де він мешкав в останні роки, до рідної Ображіївки.

Але днями надійшла сумна звістка про те, що славетний герой Петро Семенович Бочек помер 9 лютого 2018 року на 93  році життя.

         Зі словами щирої подяки згадаємо про цю мужню, героїчну людину.

         Петро Семенович Бочек народився 3 березня 1925 року у селі Ображіївка. Родина була багатодітною – дванадцять синів і донька.  Після закінчення Ображіївської семирічної школи у 1940 році Петро вступив до ремісничого училища, але закінчити його не встиг – почалася Велика Вітчизняна війна.  Восени 1943 року він пішов на фронт. Мав два поранення. У 1944 році Бочок закінчив курси молодших лейтенантів. Брав участь у визволенні міста Познань, штурмі Берліну.  Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24.03.1945 р. року  за мужність і відвагу, виявлені під час форсування  р.Вісла й утримання захопленого плацдарму гвардії-сержант Петро Семенович Бочек був удостоєний  звання Героя Радянського Союзу з врученням  ордена Леніна та    медалі «Золота Зірка». Після закінчення війни продовжив службу в армії.  З 1948 року П.С.Бочек служив в органах МВС СРСР.                

         За 40 років праці заступник начальника Державної служби охорони УМВС України у Львівській області Герой Радянського Союзу, полковник міліції Петро Семенович Бочек був відзначений 12 державними нагородами.

Жителі Познані на знак глибокої пошани до відважного воїна-визволителя польської землі від фашистських окупантів обрали Петра Бочка Почесним громадянином свого міста.

У 2010 році вдячні земляки одну з вулиць в селі Ображіївка назвали вулицею Петра Бочка.

                                          

    Петро Семенович Бочек з працівниками сільської ради 

     під час святкування дня села Ображіївка (2011 рік)