У пам'ять про видатного земляка Пантелеймона Куліша

  Історія будь - якої країни визначена видатними іменами та значними подіями. Одним із найбільш знакових імен, що презентують історію України, є Пантелеймон Куліш, - ключова постать українського національного відродження у ХІХ – ХХ століттях.

  Письменник, поет, драматург, історик, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, публіцист, редактор, видавець. Автор абетки української мови, що лягла в основу сучасного українського правопису, автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада», автор першого перекладу «Біблії» українською мовою.

  Його постать –яскрава, драматична, сповнена протиріч, як і той історичний час, в якому йому випало жити й працювати, оскільки тодішній процес становлення українського культурного поля та політичного життя був складним.

  На малій Батьківщині П.Куліша щорічно проводяться урочисті заходи з нагоди Дня народження відомого земляка. В селі Гукове Шосткинського району традиційно проводяться Кулішеві читання, в музеях району та міста тематичні виставки.

  З нагоди відзначення 200 – тя з Дня народження Пантелеймона Куліша в центрі селища Вороніж , звідки родом відомий на увесь світ письменник, встановили пам’ятник, автором якого є київський скульптор Володимир Лозовий.

  Українці шанують пам'ять про видатних людей, які народилися, жили і творили на Україні. І нам, жителям Шосткинщини, є чим пишатися і що берегти для майбутніх поколінь.