Педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти Сумщини вручили ноутбуки

У рамках проєкту Міністерства цифрової трансформації «Ноутбук кожному вчителю» 1524 педагогів Сумщини із 45 тергромад напередодні новорічних свят отримали сертифікати на сучасні гаджети. 284 ноутбуки – у Конотопський район, 227 – в Охтирський район,   571 – у Сумський район, 215 – у Шосткинський район  159 – у Роменський район. Також 68 ноутбуків отримали комунальні заклади обласної ради.  Глухівський ліцей інтернат – 36, Путивльський мистецький ліцей – 17, Шалигинська спецшкола – 15. Гаджети оснащено всім необхідним для дистанційної роботи вчителя.

Урочиста передача техніки відбулася у Департаменті освіти і науки Сумської ОДА. Вручили їх керівники області – голова облдержадміністрації Дмитро Живицький та голова облради Віктор Федорченко і народні депутати України Михайло Ананченко, Тетяна Скрипка, Микола Задорожній, Антон Швачко.

За національною програмою «Ноутбук кожному вчителю» Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство освіти і науки України цьогоріч планують забезпечити ноутбуками понад 60 тисяч вчителів. На це у держбюджеті було передбачено додаткове фінансування – 1 млрд гривень на боротьбу з COVID-19 та його наслідками під час освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти. Зокрема, 980 млн грн виділені саме на придбання ноутбуків високої якості на засадах співфінансування.

«Через пандемію учні усієї країни були змушені перейти на дистанційну форму навчання, - підкреслив голова обласної ради Віктор Федорченко під час урочистостей. – Але, на жаль, далеко не всі вчителі мають дома комп’ютери чи ноутбуки. Також вони мають власних дітей, які теж навчаються онлайн. Тому дуже своєчасно Президент поставив завдання розробити проєкт забезпечення вчителів сучасною технікою. Ми всі розуміємо, що нам необхідно якісно навчати наших дітей. Висловлюю за це вчителям величезну повагу, і бажаю, щоб ці ноутбуки дали більше знань нашим дітям і принесли величезну користь».

Задля закупівлі техніки на для педагогічних працівників комунальних закладів загальної середньої освіти та їх філій для організації дистанційного навчання Сумщини витрачено 22,5 млн грн державної субвенції й 4 млн 637 тисяч грн – кошти місцевих бюджетів. Вартість одного ноутбука – 17900 грн.

«Ноутбуки для вчителя – це не тільки можливості проводити онлайн заняття та онлайн конференції, а й вести електронний щоденник, робити презентації, знаходити матеріали в інтернеті тощо. І це дуже добре, що сьогодні забезпечення сучасною технікою вирішується на державному рівні. Ноутбуки закуповуються в кожну область, щоб наші діти могли комфортно навчатися і отримувати знання. Варто зауважити, що паралельно на Сумщині триває процес забезпеченням якісним сучасним швидким інтернетом», - сказав голова облдержадміністрації Дмитро Живицький.

Також до слів привітань приєдналися народні депутати України. Вони говорили про важливість проєкту, про підвищення зарплати освітянам у 2023 році. Про технічне забезпечення, про яке ще декілька років тому могли лише мріяти. І дякували за це Президенту.

 

За матеріалами офіційного сайту Сумської обласної ради