На Сумщині планують вивести обласний перинатальний центр на більш якісний рівень надання допомоги

НА СУМЩИНІ ПЛАНУЮТЬ ВИВЕСТИ ОБЛАСНИЙ ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР НА БІЛЬШ ЯКІСНИЙ РІВЕНЬ НАДАННЯ ДОПОМОГИ

 Сумський обласний клінічний перинатальний центр є одним із основних медичних закладів охорони здоров’я матері та дитини в регіоні. Він надає висококваліфіковану спеціалізовану медичну допомогу жінкам із тяжкою екстрагенітальною патологією, передчасними пологами, з високим перинатальним та материнським ризиком. На сьогодні він має ІІІ рівень надання меддопомоги.
 «В реаліях медичної реформи, яка триває в Україні, аби заклад мав більше фінансування від НСЗУ за надані послуги, що занесені до єдиної інформаційної системи, треба вийти на більш якісний рівень рівень, - розповів голова Сумської обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО під час робочої поїздки до перинатального центру. - Для цього необхідно придбати медичне обладнання, зробити ремонти».
 Ще наприкінці минулого року була створена робоча група з метою вивчення проблемних питань, координації дій, розробки пропозицій та рекомендацій щодо забезпечення ефективної діяльності КНП СОР «Обласний клінічний перинатальний центр».   Депутати, лікарі, що входять до складу робочої групи, неодноразово проводили засідання, розробили план оптимізації закладу з розрахунками відповідно до подальшого існування підприємства.
 Зараз робота в цьому напрямку стала більш практичною. До перинатального центру приїхали керівники обласної ради, депутати - члени робочої групи, проєктанти. Спільно оглянули всі приміщення, обговорили першочергові кроки відновлення  закладу.
 За словами в.о. директора перинатального центру Марини НЕЧИПОРЕНКО, при збільшенні фінансування перинатальний центр зможе надавати якіснішу допомогу жінкам та малюкам. «Ми маємо всі можливості робити унікальні операції. Нам потрібно обладнання та осучаснення приміщень. Це вимоги, які ставить Міністерство охорони здоров’я України», - зазначила лікар.
 Тож у планах обласного керівництва вже в поточному році трансформувати відділення, докупити обладнання, зробити капітальний ремонт приміщень, облаштувати територію перед перинатальним центром, центральний вхід, утеплити фасад.
 «Будівлю зведено у 1985 році, і вона ніколи не бачила капітального ремонту. Все, що ми зараз плануємо зробити, потребує зусиль, але ж і спрямоване на подальший розвиток закладу. Ми визначили для себе першочергові три етапи: оновити відділення патології, операційний блок, вхідну групу, до якої входить фасад будівлі та вхід, і територію. Поки що розроблятимемо технічну документацію», - наголосив голова обласної ради.