Підписано Меморандум про співробітництво між владою Сумщини та рятувальниками

ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВРОБІТНИЦТВО МІЖ ВЛАДОЮ СУМЩИНИ ТА РЯТУВАЛЬНИКАМИ

Меморандум про співробітництво підписано між Сумською обласною державною адміністрацією – обласною військовою адміністрацією, Сумською обласною радою, Громадською спілкою «Пожежні – рятувальники України» та Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області.

Також до співпраці долучився проєкт USAID «ГОВЕРЛА», у рамках якого громадам-партнерам планується надавати підтримку у вигляді техніки, а також всім, хто цього потребуватиме, правову допомогу і захист.

Метою документа є залучення громадян до членства в підрозділах добровільної пожежної охорони, які утворюються органами місцевого самоврядування та функціонують на території Сумської області. Також йдеться про якісну професійну підготовку рятувальників, підвищення рівня організаційної готовності підрозділів добровільної пожежної охорони, їх матеріально-технічне забезпечення. Один із пунктів передбачає створення належних умов для адаптації осіб, що брали участь у військових діях, шляхом реалізації співпраці з учасниками меморандуму і забезпечення таким чином координації дій під час реагування на надзвичайні ситуації.

Під час підписання Меморандуму голова обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО підкреслив важливість такої співпраці, оскільки пожежна охорона під час війни, особливо в прикордонному регіоні, є важливим аспектом.

«Залучення громадян до добровільної пожежної охорони створить додаткові умови безпеки, сприятиме кращій поінформованості мешканців області про правильне реагування на виникнення надзвичайних ситуацій задля безперешкодної роботи рятувальників. Окрім того, дасть можливість для самореалізації і зайнятості військовим, які повернулися із зони бойових дій. Тому, безперечно, обласна рада готова підтримати цю ініціативу, аби створити додаткові умови безпеки на місцевому рівні», - наголосив Віктор ФЕДОРЧЕНКО.

Голова Правління ГС «Пожежні – рятувальники України» Ігор ГАСЕК  розповів, що наразі підрозділи місцевої добровільної пожежної охорони створюються спільно з Всеукраїнською Асоціацією територіальних громад. Як правило, вони працюватимуть у сільській місцевості задля того, щоб швидко реагувати на будь-які надзвичайні ситуації.

Також він зазначив, що для добровольчих та місцевих підрозділів країни уже зараз формується пакет матеріально-технічної допомоги. Це амуніція, інвентар та техніка, як від міжнародних партнерів, так і від підрозділів ДСНС.

Начальник Головного управління ДСНС України в Сумській області Денис КАРПЕНКО додав, що створення добровільних пожежних бригад є хорошим рішенням, адже пожежу можна ліквідувати значно швидше, якщо найближчі команди знаходяться неподалік від місця загоряння. Наразі на Сумщині функціонує 109 місцевих пожежних команд і 80 добровольчих підрозділів.

За результатами зустрічі сторони домовилися про співробітництво у декількох напрямках. Обговорили й перспективи організації проведення спільних навчань та семінарів для добровольців.