Засідання постійної комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, будівництва, житлово-комунального господарства та підприємництва

Засідання постійної комісії Шосткинської районної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, будівництва, житлово-комунального господарства та підприємництва

03 квітня 2024 року відбулось засідання постійної комісії Шосткинської районної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, будівництва, житлово-комунального господарства та підприємництва.

До порядку денного комісії було внесено 2 питання, значну увагу депутати приділили двом питанням «Про організацію та здійснення заходів цивільного захисту та навчання населення діям у разі виникнення надзвичайних ситуацій на території Шосткинського району» та «Про стан забезпечення зв’язку на території Шосткинського району».

Депутати заслухали інформацію завідувача сектору цивільного захисту населення та охорони праці Шосткинської районної державної адміністрації Вікторії ПРОХОРОВСЬКОЇ «Про організацію та здійснення заходів цивільного захисту та навчання населення діям у разі виникнення надзвичайних ситуацій на території Шосткинського району».

З метою запобігання і реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків розроблено план реагування Шосткинського району на надзвичайні ситуації.  В кожній територіальній громаді Шосткинського району також розроблені та затверджені відповідні плани реагування на надзвичайні ситуації, створені штаби з ліквідації наслідків НС.  План реагування району призначений для координації дій і здійснення суб’єктами забезпечення цивільного захисту взаємоузгодженого комплексу організаційних і управлінських заходів при загрозі виникнення або виникненні надзвичайних ситуацій різного характеру.

Важливим заходом з питань цивільного захисту є створення в 2023 році та функціонування районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в умовах воєнного стану та її субланок.

В структурі районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту створено органи управління 10 спеціалізованих служб цивільного захисту з числа посадовців районної державної адміністрації та керівного складу підприємств, організацій, які забезпечують життєдіяльність населення району.

В підприємствах, організаціях, установах на території громад створені об’єктові формування ЦЗ (команди гасіння лісових пожеж, дорожніх робіт, аварійно-технічних робіт, санітарні дружини і пости, ланки зв’язку). В селищних і сільських радах утворені добровільні формування ЦЗ для рятувальних та інших невідкладних робіт.

Для протипожежного забезпечення в районі функціонують 11 пожежно-рятувальних частин (постів) 2-го державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Сумській області, 3 відомчих пожежних команд лісової охорони ДП «ЛІСИ УКРАЇНИ» та 14 місцевих пожежних команд міських, селищних, сільських рад, добровільні пожежні команди агропромислових підприємств.

Проведений комплекс заходів щодо протипожежного захисту лісів і сільгоспугідь у пожежонебезпечний період 2023 року дозволив не допустити на території району значних втрат лісового фонду, урожаю на полях.

Одним із важливих заходів цивільного захисту є оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій.

Протягом 2023 року проводились заходи щодо реалізації Концепції розвитку та технічної модернізації системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій Сумської області. Додатково до існуючої мережі технічних засобів оповіщення встановлювалась новітня апаратура та сирени оповіщення, зокрема:

В Березівській сільській раді наявна та функціонує місцева система оповіщення від підприємства ТОВ «Науково-виробниче підприємство «ОЗОН-С»   З метою покращення рівня оповіщення населення сільською радою протягом 2022 – 2023 років придбано та встановлено робоче місце оператора місцевої системи оповіщення та 5 комплектів обладнання з електросиренами централізованого запуску СЕП4-24 на загальну суму 196,3 тис. гривень. Електросирени змонтовані та підключені в селах Береза та Слоут. Ще планується встановити електросирени у селах Шевченкове, Первомайське, Обложки. У 2024 році на проведення модернізації місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення в заплановані кошти у сумі 100,0 тис. гривень., її експлуатаційно-технічне обслуговування передбачені кошти в сумі 2,5 тис. гривень.

На території м. Глухів в наявності та функціонує автоматизована система централізованого оповіщення. Система перебуває в працездатному стані. Наразі відбуваються роботи, щодо встановлення системи оповіщення в Білокопитівському старостинському окрузі, а саме в с. Білокопитове, с. Будівельне та с. Заруцьке.  Протягом 2022-2023 років здійснювались заходи щодо модернізації та покращення оповіщення населення територіальній громаді, а саме: придбано автоматизовану систему оповіщення з наступним монтажем та пусконаладженням на місці її безпосередньої експлуатації.

У 2024 році на експлуатаційно-технічне обслуговування передбачені кошти в сумі 100 тис. гривень. На проведення модернізації місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення передбачені кошти в межах бюджету Глухівської міської територіальної громади.

На території Дружбівської територіальної громади автоматизовані системи централізованого оповіщення відсутні. Доведення сигналу «Увага Всім!» до населення здійснюється за допомогою 1 електропневматичної сирени СЕП-4-24, яка запускається в ручному режимі. Протягом 2022-2023 років заходи щодо модернізації та покращення оповіщення населення територіальній громаді не проводились

У 2024 році на модернізацію місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення та експлуатаційно-технічне обслуговування кошти не передбачені.

В Есманьській селищній раді встановлено автоматизоване робоче місце оператора місцевої системи оповіщення «ОЗОН-С», що використовується для оповіщення керівного складу, членів місцевої комісії з питань ТЕБ та НС, членів комісії з питань евакуації, старост, керівників підприємств, установ, організацій, що діють на підвідомчій території. Електросирени підключені для оповіщення населення в селищі Есмань. Доведення сигналу «Увага Всім!» до населення здійснюється за допомогою 3 електропневматичних сирени СЕП-4-24. Протягом 2022-2023 років здійснювались заходи щодо покращення оповіщення населення територіальній громаді, а саме: встановлено 3 електропневматичні сирени.

У 2024 році на експлуатаційно-технічне обслуговування та на проведення модернізації місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення кошти будуть виділені при розподілі вільного залишку місцевого бюджету.

Зноб-Новгородська  територіальна громада: У 2023 році придбана, встановлена і працює система оповіщення населення про загрозу виникнення НС та подачі сигналу «Повітряна тривога» в смт. Зноб-Новгородське. Доведення сигналу «Увага Всім!» до населення здійснюється за допомогою 3-х електросирен централізованого запуску через апаратуру КНС-03/300(30В) системи оповіщення «Сигнал ВО», 3 електросирен з запуском через GSM мережу.

Протягом 2022-2023 років здійснювались заходи щодо модернізації та покращення оповіщення населення територіальній громаді, а саме:

придбано та встановлено комплект обладнання системи інформування населення «Повітряна небезпека» та інші небезпеки VR-300-30-03-03. Придбана за кошти місцевого бюджету в сумі 192 тис. 500 грн.

У 2024 році на експлуатаційно-технічне обслуговування передбачені кошти в сумі 20 тис. гривень. На проведення модернізації місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення на 2023-2024 роки передбачені кошти в сумі 600 тис. гривень.

На території Свеської селищної територіального громади  автоматизована система централізованого оповіщення відсутня. Доведення сигналу «Увага Всім!» до населення здійснюється за допомогою 1 електропневматичної сирени СЕП-4-24, яка запускається в ручному режимі. Свеською селищною радою опрацьовується питання щодо закупівлі обладнання для системи оповіщення населення з подальшою інтеграцією комплектуючих засобів оповіщення до обласної автоматизованої системи оповіщення або карти повітряних тривог. Також готується проект Програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на території Свеської селищної ради на 2024 рік, згідно якої планується передбачити в бюджеті Свеської селищної територіальної громади 220 тис. грн. на придбання засобів оповіщення та інформування населення про загрозу виникнення повітряної небезпеки та надзвичайних ситуацій.

Середино-Будська територіальна громада: На території громади, а саме в м. Середина-Буда  встановлені 3 сигнально-гучномовні пристрої. У 2024 році на модернізацію місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення та експлуатаційно-технічне обслуговування кошти не передбачені.

Шалигинська територіальна громада: у 2023 році було придбано автоматизовану систему централізованого оповіщення за кошти місцевого бюджету у розмірі 164200 гривень, система оповіщення буде встановлена в населених пунктах громади, а саме: смт. Шалигине, с. Соснівка, с. Сваркове. На даний час вирішується питання щодо встановлення систем оповіщення в відповідних населених пунктах громади.

Протягом 2022-2023 років здійснювались заходи щодо покращення оповіщення населення територіальній громаді, а саме: придбано 3 електропневматичні сирени.

У 2024 році на експлуатаційно-технічне обслуговування та на проведення модернізації місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення кошти не виділялися.

Шосткинська територіальна громада: На території Шосткинської міської територіальної громади впроваджена автоматизована система централізованого оповіщення. На території міста та суб’єктах господарювання розміщені 14 електричних сирен, 6 вуличних гучномовців, 368 радіоточок, 5 поліцейських  машин з гучномовним зв’язком. На території міста працюють 2 міські студії телебачення та 3 студії ФМ радіомовлення.

Протягом останніх років проводиться поетапна модернізація системи оповіщення, розроблена проектна документація, щодо модернізації існуючої місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення; закуплено та встановлено спеціалізоване обладнання і програмне забезпечення для МАСЦО, яка забезпечує 100% оповіщення на території міста; прийнята Цільова програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру Шосткинської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, де заплановано виконання монтажних робіт системи оповіщення; щорічно проводиться технічна перевірка системи оповіщення, за результатами якої визначається дієздатність системи оповіщення.

На території Ямпільської громади наявна система оповіщення, зокрема з метою підвищення рівня оповіщення населення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану, рішенням 25 сесії селищної ради «Про затвердження селищної цільової програми захисту населення і території Ямпільської селищної ради від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру» від 10.03.2023 виділено кошти у сумі 24 460 грн. на придбання додаткової сирени централізованого запуску для оповіщення населення. Наразі «Сирена електропневматична СЕП-4-24» встановлена, працездатна та забезпечена резервним живленням на випадок відключення електроенергії.

У 2024 році на модернізації місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення та експлуатаційно-технічне обслуговування кошти не передбачені.

Начальник відділу діловодства, забезпечення доступу до публічної інформації, контролю, звернень громадян, з питань цифрової трансформації та внутрішнього контролю апарату Шосткинської районної державної адміністрації Катерина СПОДАХ довела до відома депутатів інформацію «Про стан забезпечення зв’язку на території Шосткинського району».

Покриття території Шосткинського району мобільним зв’язком та мобільним інтернетом здійснюють три найбільші оператори: Київстар, Vodafone, Lifecell. Відповідно до інформації наданої територіальними громадами на території району доступ до мережі Інтернет забезпечують 14 провайдерів.

Повномасштабна війна, розпочата рф проти України 24 лютого 2022 року, призвело до масштабних руйнувань і пошкоджень, яких наша держава зазнає в усіх сферах життєдіяльності, в тому числі, і в сфері електронних комунікацій.

Станом на 01.03.2024 в результаті пошкоджень 4 базові станції ПрАТ «ВФ Україна» не працюють: Есманьська ТГ – 1, Середино-Будська ТГ – 2, Шалигинська ТГ – 1. Наразі в Зноб-Новгородській територіальній громаді дві базові станції (ПрАТ «ВФ Україна» та ПрАТ «Київстар») відключені від енергоживлення (працюють від генератора) у зв’язку з відключенням від енергоживлення заводу, на якому безпосередньо розташовані зазначені базові станції.

В таких надскладних умовах забезпечення безперервного зв’язку для потреб громадян, суспільства та держави, стало критично важливим завданням для всієї сфери електронних комунікацій, адже саме електронні комунікаційні мережі загального користування є основою для оперативного оповіщення населення про загрози та виникнення надзвичайних ситуацій з метою екстреного реагування на загрози життю та здоров’ю людей, для доведення рішень керівництва держави, військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування до громадян.

Серед громад району за результатами оцінки найбільше покриття мають Шосткинська, Глухівська, Березівська громади. Найнижчий відсоток покриття мережею Інтернет у Середино-Будській громаді (32%).

Покриття Інтернетом повністю відсутнє у 55 населених пунктах (22%), зокрема це невеликі хутори та села з малою кількістю населення (приблизно 1313 осіб), переважно у Середино-Будській, Дружбівській, Есманьській територіальних громадах.

Робота закладів та установ, які надають публічні послуги та сервіси, в сучасних реаліях в повній мірі залежить від наявної якісної цифрової інфраструктури, зокрема, доступу до мережі Інтернет. Згідно з даними, отриманими від органів місцевого самоврядування, 95% соціальних об’єктів району підключені до мережі Інтернет.

На території Шосткинського району територіальними громадами розгорнуто 224 пункти незламності, які забезпечені мережею Інтернет за технологією PON. Лише 35 пунктів незламності (м. Шостка) незабезпечені Інтернетом (PON).

В умовах воєнного часу районною державною адміністрацією впроваджуються заходи із забезпечення безперебійного супутникового інтернет-зв’язку. У січні 2024 року за сприяння Сумської обласної військової адміністрації для облаштування пунктів незламності громадам Шосткинського району було передано 10 супутникових терміналів Starlink. Один супутниковий термінал Starlink, який був переданий Середино-Будській територіальній громаді, було пошкоджено в результаті обстрілу. Станом на 01.03.2024 супутниковим обладнанням Starlink забезпечені 8 громад (13 шт): Березівська ТГ – 1, Глухівська ТГ – 1, Дружбівська ТГ – 3, Есманьська ТГ – 1, Зноб-Новгородська ТГ – 1, Свеська ТГ – 2, Шалигинська ТГ – 2, Шосткинська ТГ – 2.

Депутати активно обговорювали питання порядку денного та розглянули низку комунальних питань.