Що робити, коли ви почули сирени

 

ДО ВІДОМА НАСЕЛЕННЯ! 

 

Що робити, коли ви почули сирени

Війна диктує свої правила і сьогодні звук сирен – це не чергова перевірка системи оповіщення, це сигнал про небезпеку.

У міській раді затвердили пам’ятку першочергових дій при загрозі артилерійських обстрілів і повітряної тривоги.

Наразі проводиться робота, щоби збільшити гучність сирен, вирішується питання по віддалених мікрорайонах міста, де, на жаль, сирен не чутно.

Пам’ятка

  • Запам’ятайте – поняття «УЧБОВА СИРЕНА» зараз не існує!
  • ОДИН гудок сирени – «УВАГА ВСІМ»: увімкніть телевізор, радіоприймач або зайдіть в Інтернет, де повідомляється офіційна інформація. 
  • ДРУГИЙ гудок«ЗАГРОЗА»: візьміть телефон, запас води та документи.
  • ТРЕТІЙ«В УКРИТТЯ»: спустіться до найближчого укриття (бомбосховища, підвалу).
  • Якщо укриття далеко: відійдіть від вікон, ляжте на підлогу у коридорі чи ванній кімнаті, ближче до несучих стін. Мешканцям верхніх поверхів краще спуститись до квартир на нижніх поверхах.
  • Якщо артилерійський обстріл застав вас на вулиці, негайно лягайте на землю (канаву, яму), щільно притуліться до якогось виступу: бордюру, клумби, забору або якоїсь бетонної конструкції та накрийте голову руками, відкрйте рота для запобігання контузії.
  • Завчасно заклейте скло вікон скотчем або забарикадуйте меблями, мішками з піском. 
  • У приватних будинках в якості сховища можна використовувати льох. Заздалегідь залишите у будинку на видному місці великий помітний плакат із інформацією про ваше місцезнаходження під час обстрілів і розташування льоха.
  • Після закінчення обстрілу, зачекайте приблизно 10 хв. Обережно підніміться, уважно огляньте місцевість навколо себе, пересувайтесь не кваплячись та уважно оглядайте маршрут руху. Не піднімайте з землі жодних незнайомих вам предметів!
  • Сигнал про відбій тривоги не подається, бо цим може скористатись ворог. Тому укриття можна покидати тільки тоді, коли ви переконались, що протягом тривалого часу (мінімум півгодини) навкруги все спокійно.

Пам’ятки у друкованому вигляді будуть розвозитись по поштовим відділенням міста, де їх зможуть взяти люди похилого віку, які не мають доступу до Інтернету. Також, за можливості, волонтери намагатимуться розклеїти їх по під’їздам. Хто може роздрукувати сам  – прикріпіть, будь ласка, у під’їзді свого будинку, або роздайте сусідам, які обмежені у доступі до інформації.

До речі, в Україні вже розробили мобільний додаток «Повітряна тривога», який надсилатиме гучні сповіщення навіть у беззвучному або сплячому режимі смартфона. Його можна завантажити у Google Play Market та AppStore. Але список областей поки що обмежений і Сумщини в ньому немає. Проте їх перелік постійно поповнюється.

 

За матеріалами Шостка.INFO