Пробація – цивілізований шлях роботи із правопорушниками

 5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про пробацію», який визначив організаційно-правові засади для створення пробації  України.

Головна мета пробації - безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Вже далеко не перший рік триває спільна робота фахівців служби у справах дітей Шосткинської міської ради та Шосткинського районного відділу пробації .

Впровадження пробації в Україні – це не лише крок назустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками, але й можливість виправлення правопорушників без ув’язнення.

Перебування у колонії негативно впливає на особистість, тож, аби уникнути ще більшої криміналізації, правопорушнику, який вчинив не тяжкий злочин, призначується  проходження  курсу реабілітації з фахівцями системи пробації. Завдання таких спеціалістів – надавати консультаційну підтримку умовно засудженим, в тому числі неповнолітнім,  допомагати з пошуком навчальних курсів і працевлаштуванням.

"Пробація" у перекладі з англійської означає "випробування" або "умовне звільнення (від покарання)", а у перекладі з латині - "випробувати" або "віддавати під нагляд". Згідно з науковими дослідженнями пробація представляла собою кримінально-правовий інститут англосаксонського права і була різновидом умовного засудження або умовного звільнення (виникла в Англії більше 200 років тому). У подальшому інститут пробації набував більше ознак соціальної допомоги правопорушникам, ніж кримінально-правового реагування.

Пробація – найпотужніший блок в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. 

Цю систему проходять люди, які вчинили правопорушення, але їх злочини не тяжкі. Тож, з тими, покарання для яких не передбачає позбавлення волі, працюють спеціалісти за європейськими методиками.

За 7 років дії закону створено нормативну базу з урахуванням культурної і ментальної специфіки українського суспільства, працівник пробації бере участь у судовому провадженні у якості повноправного учасника, створено дієві інструменти роботи з правопорушниками, зокрема пробаційні програми, які розроблені як для дорослих так і для неповнолітніх. Це дає свій позитивний результат оскільки людина не відірвана від сім’ї, від соціуму. Завдяки пробації така людина може залишитися на волі, але це накладає на неї певні зобов’язання. Вчасно приходити на реєстрацію, приймати участь в складанні та реалізації індивідуального плану роботи та відвідувати заняття. В результаті до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює чи навчається, сплачує податки.

Отже, можна сказати, що пробація – це цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність не тільки в Європі, а й в Україні.

Шосткинський районний відділ пробації знаходиться за адресою: м.Шостка, вул.Свободи,69