Що робити працівнику, якщо роботодавець не сплачує єдиний внесок

Що робити працівнику, якщо роботодавець не сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування         

Принцип прямої залежності розміру пенсії від здобутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачені внески, регламентовано Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII.  Якщо роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих працівників, то періоди, за які не сплачені внески, не будуть зараховані під час обчислення страхового стажу найманого працівника, а заробіток не буде врахований для розрахунку розміру соціальних виплат. Відповідно до чинного законодавства, заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску та страхових внесків не підлягає списанню та стягується з нарахуванням штрафних санкцій та пені. Наймані працівники можуть самостійно контролювати сплату страхових внесків роботодавцем за допомогою Веб-порталу Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) та у разі виявлення порушення своїх страхових та трудових прав повідомляти контролюючі органи.

Існує декілька способів притягнути роботодавця до відповідальності та все ж таки примусити виплатити несплачений єдиний внесок:

- досудовий

- судовий.                                                                                                                       

Якщо Ви вирішили використовувати досудовий спосіб, то Вам слід звертатися до контролюючих органів (такими органами є відповідні управління державної фіскальної служби) з заявою про здійснене Вашим роботодавцем порушення. Така заява складається у довільній формі та повинна містити:

- Обов’язкове зазначення прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання заявника.

- Чітко та ясно викладені обставини вчиненого порушення та наслідки, яких бажає заявник (притягнути до адміністративної відповідальності, застосувати фінансові санкції, зобов’язати сплатити єдиний внесок).

- Обов’язковий підпис заявника з зазначенням дати.

У судовому порядку працівник може звернутися з цивільним позовом про визнання бездіяльності роботодавця протиправною та зобов’язання вчинення певних дій, а саме нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ч. 1 ст. 233 КзпП України строк звернення до суду становить три місяці з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

  

Шосткинський місцевий центр з надання БВПД