ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАШЕ ЖИТЛО ЗРУЙНОВАНЕ ЧИ ПОШКОДЖЕНЕ ВНАСЛІДОК ВОЄННИХ ДІЙ

  Чинним законодавством наразі передбачено ряд компенсаторних механізмів, наголосив керівник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ

  Власник зруйнованого майна звертається із заявою до органів місцевого самоврядування (у разі відсутності – до військової адміністрації) із заявою про створення комісії з обстеження житла.

  Комісія складає акт обстеження, на підставі якого заявнику видається довідка про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації, необхідна для отримання компенсації.

  Разом з тим, Дмитро Живицький наголосив, що органам місцевого самоврядування до складу комісій з обстеження слід включати фахівців з будівництва, щоби максимально точно фіксувати характер і обсяг пошкоджень, адже від цього напряму залежить розмір компенсації.

  Також, щоб отримати відшкодування, заявку можна подати в застосунку «Дія».

  Для цього потрібно обрати пункт «Пошкоджене майно», заповнити форму, вказавши дані щодо пошкодженого об’єкта, контакті дані, прикріпивши фото та опис пошкоджень. Якщо інформація про об’єкт зберігається в Державному реєстрі речових прав, вона підтягнеться автоматично. У разі відсутності інформації про об’єкт у реєстрі можна внести інформацію в ручному режимі. Після реєстрації повідомлення потрібно очікувати на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації.

  Щодо строку подачі заяви на компенсацію, то наразі законом встановлений строк – протягом всього військового стану та 90 днів після його закінчення. Сказати точно, яким буде розмір компенсації і коли її виплатять, поки що складно, адже найближчим часом очікуються зміни до законодавства.

  Зокрема, у першому читанні прийнято проєкт Закону про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації (№7198)

  Проте подавати заяви або готуватись до цього треба вже зараз, зосередивши основну увагу саме на фіксації стану майна.