На Сумщині запрацював лінійний прискорювач

 На Сумщині запрацював лінійний прискорювач

 В обласному онкологічному диспансері розпочинає роботу лінійний прискорювач. Взагалі планувалося, що він запрацює в березні, але війна внесла свої корективи.

Півтора року знадобилося для того, аби осучаснити обласний онкологічний диспансер. Після обрання головою обласної ради Віктора Федорченка, він приділив неабияку увагу закладу і поставив собі за мету реконструювати будівлі, територію, та закупити нове медичне обладнання.

«За цей час ми знесли старі будівлі, реставруємо і ремонтуємо ті, що залишилися, реконструювали й укріпили бункер, купили комп’ютерний томограф та лінійний прискорювач. Вартість обладнання – 80 млн грн. І на все це не витрачено з обласного бюджету жодної копійки!, - наголосив під час офіційного запуску лінійно-діагностичної системи (лінійного прискорювача та комп’ютерного томографа) для опромінення онкохворих Віктор Федорченко. – Я дякую всім за допомогу, віру в наші задуми, і вітаю жителів області з цією важливою подією. Бо це обладнання значно покращить рівень одужання онкозахворих».

Голова обласної ради згадав, як вони їздили з народними депутатами в Європу, аби ознайомитися з роботою онкологічної служби. Як був створений Благодійний фонд «Здоров’я Сумщини», в який надходили кошти від 1 гривні до 1 млн грн. Як допомагали керівники держави і Сумщини, народні депутати, аграрії, бізнес, очільник і медики онкодиспансеру.

«Всі разом ми збудували це відділення і закупили сучасне обладнання. Ми довели, що у нас одна мета – робити все для збереження життя мешканців області. Моє бажання – аби у заклад потрапляли якомога менше людей, щоб вони не хворіли. Але якщо вже людина сюди потрапила, ми маємо дати їй право на життя. Таку мету ми поставили, і ми її досягли».

Сумщина займає 3 місце в Україні за кількістю захворювань. За статистикою зараз на обліку в онкодиспансері перебуває 40 тисяч жителів області. На сьогодні в стаціонарі закладу - 280 людей, а щоденно в онкодиспансері проводять від 15 до 20 оперативних втручань. Тому лінійний прискорювач і комп’ютерний томограф були вкрай необхідні.

«Це найновіше і найсучасніше обладнання, одне з кращих в Україні. Я вітаю всіх з цією важливою подією. Скажу, що в наших планах – збудувати великий 5-поверховий корпус. На даний час цей проєкт подали для фінансування за кошт Європейського інвестиційного банку до Мінрегіону. Сподіваюся, що його погодять і вже невдовзі ми розпочнемо будівництво. Керівництво Сум взяло на себе зобов’язання щодо благоустрою території і дороги. Згодом відремонтуємо фасад будівлі, щоб вона не тільки всередині, а і ззовні була сучасна і відремонтована. Найголовніше, що ми всією командою виконуємо взяті на себе обіцянки», - сказав голова ОДА, керівник військової адміністрації Дмитро Живицький.

Директор онкологічного диспансеру Володимир Шевченко розповів, що лікування на лінійному прискорювачі щоденно можуть проводити в середньому 50 пацієнтів. «Потреба на рік складає близько 3-4 тисяч хворих, що потребують цієї процедури. Багато хто цікавиться лінійним прискорювачем з інших областей, особливо харків’яни. Потреба на сьогодні дуже велика, тому в ідеалі нам потрібен ще один апарат. Лікарів, лаборантів і фізиків вистачає. Всі пройшли навчання. В залежності від дози хворому треба проходити від 10 до 50 процедур», - повідомив лікар і сказав, що загалом в Україні на сьогодні лише 12 прискорювачів, тобто таке обладнання має не кожна область.

Під час запуску лінійно-діагностичної системи були присутні і народні депутати України – Михайло Ананченко, Тетяна Скрипка та Антон Швачко. Вони говорили про те, що така подія – це дійсно свято для регіону. Бо ще рік тому закупівля і запуск лінійного прискорювача здавалися нездійсненими, а вже сьогодні, не дивлячись на війну, це стало реальністю. Дякували Віктору Федорченку, що він об’єднав усіх – меценатів, бізнес, депутатів, територіальні громади.

Сумський міський голова Олександр Лисенко завірив, що роботи з облаштування території і ремонту дороги розпочнуться вже цього тижня.

«Коли ми створювали Благодійний фонд «Здоров’я Сумщини», - розповіла його очільниця, депутат обласної ради Тетяна Євдокимова, - ми писали листи і починали їх фразою: «Ми наперед вдячні». Сьогодні ми вдячні по факту кожному, хто перераховував кошти. Ми завжди пам’ятатимемо перший мільйон, який надійшов за сприяння депутата обласної ради Віри Лаврик, від ТОВ «АВІС-Україна». Це було дуже важливо, бо стало своєрідним поштовхом для подальших донацій. За весь час кошти перерахували 120 донатів, і вдалося зібрати 11 млн грн. Але попереду у нас ще є робота – красень медичний центр, який повинен стати кращим в Україні. Рахунок відкритий, я закликаю всіх долучатися і зробити кожен свій вклад у добру справу. Вдячна керівництву області, нардепам, бізнесу за те, що ми всі разом дали надію людям на життя».