Сумський обласний перинатальний центр отримав закордонне обладнання

СУМСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР ОТРИМАВ ЗАКОРДОННЕ БЛАДНАННЯ, ЯКЕ ДОПОМОЖЕ МЕДИКАМ ВИХОДЖУВАТИ Й ДОГЛЯДАТИ НЕМОВЛЯТ
  В Сумському обласному клінічному перинатальному центрі розпочинають роботу фахівці з навчання неонатологів працювати на новому сучасному обладнанні, що допоможе медикам виходжувати, доглядати та лікувати немовлят.
  За словами керівника закладу Марини Нечипоренко, через війну, стреси, нервові зриви у майбутніх мам почастішали випадки передчасного народження дітей. Щоб виходити немовлят, медикам потрібне сучасне обладнання. «Останні декілька місяців ми провели багато зустрічей з українськими та іноземними компаніями, інвесторами, аби вони допомогли нашому перинатальному центру закупити потужне оснащення. На щастя, ці зустрічі були продуктивними і ми тепер маємо необхідне устаткування загальною вартістю 8 млн грн», - розповіла Марина НЕЧИПОРЕНКО. Вона подякувала Сумській ОВА та обласній раді за допомогу й підтримку.
  Заклад отримав ультразвукову доплерівську систему, фетальний монітор, електрокардіограф від Фонду народонаселення ООН в Україні. Лампи фототерапії, поліфункційний монітор, датчики до пульсоксиметрів – від Фонду Віктора ПІНЧУКА. Апарат ШВЛ (з підбором режимів вентиляції в тому числі і високочастотної, коли дитина має важке ураження легень і коли неефективні традиційні методи респіраторної підтримки) та систему для гіпотермії – від Інтернешнл Медікал Групп. Відкриту реанімаційну систему Атом, інкубатор Атом, апарат неінвазивної вентиляції Інфант, електроенцефалограф, ламп фототерапії, компресор, електроотсос, інфузійний шприцьовий насос, штатив для апаратури, поліфункційний монітор передали закладу Асоціація неонатологів України, фонд «Заради дитини», фонд-донор Crown Agents Limited.
  Під час робочої поїздки до перинатального центру голова Сумської обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО подякував керівнику закладу, «яка дуже серйозно і оперативно взялася за справу», та медикам. «Обласна рада шукатиме кошти, щоб цей заклад став потужним не лише в області, а й одним з кращих в Україні. Наразі він відповідає всім вимогам, тому ми допомагатимемо розвиватися. Раніше тут була народжуваність 3,5 тисячі на рік. Будемо намагатися, щоб у переможній Україні народжувалося ще більше здорових немовлят», - наголосив голова обласної ради.
  Він додав, що у планах обласного керівництва вже в поточному році трансформувати відділення, докупити обладнання, зробити капітальний ремонт приміщень, облаштувати територію перед перинатальним центром, центральний вхід, утеплити фасад. «Ми визначили для себе першочергові три етапи: оновити відділення патології, операційний блок, вхідну групу, до якої входить фасад будівлі, вхід і територія. Наразі розробляється технічна документація», - зазначив Віктор ФЕДОРЧЕНКО.
  Сумський обласний клінічний перинатальний центр визначено надкластерним закладом. Він єдиний в області надає висококваліфіковану спеціалізовану медичну допомогу жінкам із тяжкою екстрагенітальною патологією, передчасними пологами, з високим перинатальним та материнським ризиком. Отримане обладнання тільки підкріпить його можливості. Перинатальний центр зможе сміливо розвиватися як надкластерний заклад і укладати нові угоди з НСЗУ, заробляти кошти і підійматися на новий рівень надання послуг.
  «Це велика подія для міста й області, - підкреслив голова військової адміністрації Володимир АРТЮХ. – Жителі Сумщини отримали таке обладнання, яке допоможе суттєво зменшити випадки смертності й патологій новонароджених. Тепер закладу, який має кваліфікований медперсонал, стане легше надавати якісну допомогу і малюкам, і їх мамам. Ми всі віримо, що майбутнє в України потужне, перспективне, тож наші діти обов’язково житимуть в суспільстві, в якому пріоритетом є людина».