Засідання постійної комісії з питань промисловості

23 лютого 2022 року відбулось засідання постійної комісії Шосткинської районної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, будівництва, житлово-комунального господарства та підприємства.

   Депутати постійної комісії заслухали звіт голови Шосткинської районної державної адміністрації Віктора ГУБЕНКА з питань виконання районного бюджету Шосткинського району, програми економічного і соціального розвитку району, програми економічного і соціального розвитку Шосткинського району на 2021 рік та делегованих повноважень. Окремими блоками було заслухано промисловий комплекс, транспорт та інфраструктуру, будівництво, ремонт доріг, енергозабезпечення та енергозбереження, програму економічного та соціального розвитку Шосткинського району за 2021 рік. Всі заходи і програма здійснювалась з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою.

   За 2021 рік дохідна частина загального фонду районного бюджету в цілому виконана на 78,3 відсотка (затверджено на рік – 1521063,90 гривень, надійшло – 1191091,80 гривень).      

   З обласного бюджету та бюджетів територіальних громад отримано іншу субвенцію у сумі 1075118,17 гривень, що складає 76,4 відсотка до затвердженої річної суми.

   До загального фонду надійшло власних та закріплених доходів   115973,63 гривень, при затверджених призначеннях 113163,00 гривень, виконання становить 102,5 відсотка.

   Видаткова частина загального фонду бюджету виконана в сумі 10138442,58 гривень, при затверджених призначеннях 10617349,99 гривень, що складає 95,5 відсотків до затверджених призначень.

   Фінансування бюджетних установ районного бюджету у звітному періоді здійснювалося відповідно до уточнених планових бюджетних призначень згідно з розписом видатків районного бюджету та фактичних надходжень трансфертів з обласного та бюджетів територіальних громад.

   У звітному періоді вчасно та в повному обсязі забезпечено виплату по захищених статтях видатків.У ході обговорення даного питання голова Шосткинської районної державної адміністрації Віктор ГУБЕНКО відповів на запитання депутатів постійної комісії.

      Про стан розвитку підприємства в Шосткинському району прозвітувала Ксенія БАРДАКОВА, начальник відділу фінансів, економічного  та агропромислового розвитку Шосткинської районної державної адміністрації. Акцентувала, що на сьогодні з боку держави та регіональної влади забезпечено низку позитивних кроків зі спрощення ведення підприємницької діяльності, зокрема, зменшено адміністративний тиск на підприємців з боку контролюючих органів, реформується та вдосконалюється система надання адміністративних послуг фізичним та юридичним особам, оптимізуються дозвільні процедури у сфері господарської діяльності та процес започаткування підприємницької діяльності. З урахуванням складної суспільно-політичної ситуації останніх років, змін у законодавстві, коливання курсів валют, високого рівня інфляції загальна тенденція динаміки кількості суб’єктів підприємництва зазнала певних змін.

   З кожним роком все більше суб’єктів малого та середнього  підприємництва залучаються до закупівлі товарів, виконання робіт, послуг для державних і місцевих замовлень за рахунок бюджетних коштів. Протягом 2021 року в середньому по району обсяги замовлень складали 57,0 відсотків від загальної кількості замовлень. З початку поточного року питома вага замовлень малого бізнесу зросла на 1,9 відсотків.

    На розвиток підприємництва значно вплинули прийняті заходи щодо недопущення поширення короновірусної хвороби COVID-19.

    З метою підтримки суб’єктів підприємницької діяльності під час дії карантину з місцевих бюджетів було надано підтримку за поданими заявами підприємців в сумі 14 тис. гривень (Березівська та Шалигинська територіальні громади).

   У 2021 році у 6 громад району прийняті програми розвитку малого та середнього підприємництва, затверджені правила надання часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами, отриманими суб`єктами малого підприємництва у держаних банківських установах та виділені кошти з місцевих бюджетів:

   у Березівській та Шалигінській територіальних громадах – по 30000,00 гривень;

   у Дружбівській територіальній громаді – 47000,00 гривень;

   у Есманській територіальній громаді – 15000,00 гривень;

   у Зноб-Новгородській  територіальній громаді – 100000,00 гривень;

   у Шосткинській територіальній громаді – 85000,00 гривень.

     Радник голови Шосткинської районної ради Олена ХАРЧЕНКО доповіла про внесення змін до Програми утримання адміністративної  будівлі Шосткинської районної ради та прилеглої території на 2021-2022 роки.

    Начальник відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, екології Шосткинської районної державної адміністрації Наталія КОВБАСА проінформувала перед депутатами про стан забезпечення балонним газом населення Шосткинського району. З даного питання депутатами постійної комісії було прийнято рішення.

Депутати активно обговорювали питання порядку денного та розглянули низку комунальних питань.