«Ватажок» жіночого клубу з селища Вороніж

 

         Відповідно до розпорядження голови Сумської обласної ради № 22-к від 06.03.2018 р. керівник громадської організації «Жіночий клуб «Відрада» (смт Вороніж) Ніна Полякова була нагороджена грамотою Сумської обласної ради.

         13 березня голова Шосткинської районної ради Віктор Долиняк відвідав Шосткинську центральну районну бібліотеку, де щотижня на свої засідання збираються члени клубу «Відрада». Він вручив Ніні Поляковій грамоту обласної ради та букет квітів. Вітаючи Ніну Полякову з цією почесною відзнакою, голова районної ради висловив сподівання, що «Відрада» буде продовжувати свою активну громадську роботу і радувати нас своїми творчими здобутками.

         Ніна Полякова – це людина активної життєвої позиції, про її значний внесок у розвиток освіти та популяризацію національної культури відомо далеко за межами Шосткинщини.   

         Ніна Олексіївна Полякова народилася у найстаровиннішому містечку Шосткинщині – Вороніжі. З дитинства мріяла стати вчителем. Закінчила історичний факультет Ужгородського університету. Багато років працювала за фахом. Більша частина трудової біографії Ніни Олексіївни пов’язана з рідним селищем. Тут вона працювала директором дитячого садка, директором Воронізької загальноосвітньої школи. Декілька років була заступником голови виконкому Воронізької селищної ради. Перед виходом на пенсію викладала історію у Воронізькому СПТУ-42.

І так постійно складалося в житті, що їй завжди доводилося перебувати у вирі різноманітних справ: організаційних, господарських, та постійно  спілкуватися з людьми.  Після виходу на пенсію ця активна жінка так і не змогла сидіти дома, склавши руки. Вона знайшла для себе незвичну справу, якою займається на протязі вже майже 10 років.

         У листопаді 2008 року за ініціативи Ніни Полякової у селищі Вороніж було створено громадську організацію «Жіночий клуб «Відрада».  Вона і стала «ватажком» цього клубу. Громадська організація об’єднала у своїх рядах жінок-пенсіонерів - колишніх вчителів, медпрацівників, працівниць підприємств району.  Жіночий клуб дії на базі Шосткинської центральної районної бібліотеки. Організація має свій статут та девіз. Засідання жіночого клубу відбуваються щотижня. Основними напрямками діяльності «Відради» є не лише організація культурного дозвілля жінок-пенсіонерів, а й проведення волонтерського руху, тісна співпраця з селищною радою, іншими громадськими організаціями та колективами, участь у культурно-мистецькому житті району. 

Члени жіночого клубу є активними учасниками волонтерського руху.  Вони надають допомогу громадянам похилого віку, інвалідам у вирішенні соціально-побутових питань. Не залишають поза увагою і учасників АТО. Так, одного разу Ніна Олексіївна разом з жінками клубу «Відрада» власноруч випекли 45 кг печива і відправили свої кулінарні вироби воїнам АТО.      

Жінки «не сідять на місці» - здійснюють екскурсії по рідному краю. Останнім часом вони відвідали  старовинні міста України - Новгород-Сіверський, Путівль, Глухів, Батурин. Члени жіночого клубу також запрошують до себе гостей з інших районів області.  Часто з концертами  до «Відради» приїздять учасники народного колективу «Вербиченька» з села Гречкине Кролевецького району.  

         Члени жіночого клубу приймають активну участь у святкуванні Дня селища Вороніж, що відбувається щорічно у вересні-місяці.  Жіночий клуб «Відрада» - постійний учасник виставок народної творчості, на яких представлені витвори мистецтв: мальовничі вишивки, плетіння, вироби з бісеру тощо.

         Ніна Олексіївни робить усе аби «популяризувати» досягнення майстринь жіночого клубу, який вона очолює, не лише у рідному Вороніжі.  Так, за її ініціативи минулоріч була організована виставка у міській бібліотеці ім.Толстого «Великоднє розмаїття від «Відради». У січні 2018 року мешканці та гості м.Шостка мали можливість ознайомитися з витворами мистецтв майстринь клубу «Відрада» на виставці «Покликані творити красу».

         Ніна Олексіївна організовує зустрічі з цікавими людьми, серед яких представники різноманітних професій: юристи, медики, письменники, краєзнавці. 

         За активну громадську та волонтерську роботу колектив громадської організації «Жіночий клуб «Відрада» на чолі з Ніною Олексіївною Поляковою в 2010 році був занесений на районну Дошку пошани та неодноразово відзначався грамотами та подяками Шосткинської районної ради та Воронізької селищної ради.