Відверто про проблеми та здобутки

 

Напередодні Дня місцевого самоврядування ми поспілкувалися з Воронізьким селищним головою Валерієм Ястребовим.  Відбулася відверта розмова про здобутки та проблеми Воронізької територіальної громади.

7 грудня  вийшов спеціальний випуск обласної газети «Сумщина», присвячений професійному святу територіальних громад – Дню місцевого самоврядування, де, зокрема, було надруковано інтерв’ю з Валерієм Ястребовим.

 

Саме довіра людей тримає на посаді Валерія Ястребова

Валерія Юхимовича Ястребова вже втрете обрано Воронізьким селищним головою. З 2006 року він очолює найчисельнішу територіальну громаду, в якій мешкає майже третина населення Шосткинського району.  Одним з перших кроків по вирішенню питань соціально-економічного і культурного розвитку селища стало започаткування та проведення Дня селища Вороніж, яке вже на протязі 10 років святкується щороку у третю суботу вересня. Будь-який пересічний громадянин, що мав змогу побувати як на першому святкуванні Дня селища, так і цього року, міг би на власні очі переконатися, як докорінно змінився зовнішній вигляд селища. Безумовно, в цьому є велика заслуга Воронізького селищного голови. Про здобутки і проблеми Воронізької територіальної громадини і піде мова в інтерв’ю з В.Ю.Ястребовим.

Валерію Юхимовичу! Ви – людини дуже енергійна, ініціативна, Вам вдалося багато чого зробити за ті роки, що Ви очолюєте селищну раду. А що є головною рушійною силою у здійсненні на практиці Ваших задумів і що, навпаки, гальмує їх виконання? Хто допомагає  у здійсненні Ваших ініціатив та планів щодо розвитку територіальної громади?

         Головний помічник у всіх моїх справах – це команда, що працює в апараті селищної ради. А ось найбільшу фінансову допомогу  надає народний депутат України І.Ф.Молоток.

         Усі ідеї, що надходять від мене, депутатів селищної ради, мешканців селища ми завжди обговорюємо. Якщо вони реальні - то підтримуються.

         На жаль, не всі ідеї вдалося втілити в життя. Так, ми поки ще не створили об’єднаної територіальної громади з центром в смт Вороніж. Тому хотілося б заручитися більш вагомою  підтримкою і розумінням у цьому питанні з боку районного керівництва.

         Не вдається залучити до вирішення екологічних проблем всі верстви населення. З метою проведення санітарної очистки території селища працює збиральна машина. Але лише 60 % населення користуються цією послугою, а інші 40% вважають, що у них сміття немає. І як результат – виникнення стихійних звалищ. Треба (що ми і робимо)  піднімати екологічну свідомість громадян.

         Фінансове становище у цьому році дуже скрутне. На балансі селищної ради знаходяться два дошкільних заклади, які останнім часом усе важче утримувати.  Недофінансування з районного бюджету становить майже 1 млн.грн.

Найближчим часом Ви плануєте звітувати на сесії селищної ради про свою роботу. Чим, якими досягненнями Ви можете порадувати територіальну громаду? Які основні здобутки Воронізької селищної ради в цьому році?

         Проведена значна робота щодо розроблення генерального плану селища. Витрати селищного бюджету на цю мету склали 500, 550 тис.грн. З метою економії коштів було переведено топкову дошкільного навчального закладу «Вишенка» на альтернативне паливо. На це витратили 135,520 тис.грн.

         Проведені роботи по облаштуванню центральної частини селища за кошти соціально-економічного розвитку, які надійшли дякуючи народному депутату І.Ф.Молотку. Ця сума складає 300 тис.грн.  За кошти селищного бюджету було проведено капітальний ремонт тротуарів у центрі селища на суму 151 тис.грн. та завершено реконструкцію системи водовідведення ДНЗ «Чебурашка» (40,729 тис.грн.).        

         Вам, як і всім свідомим громадянам, дуже «болить» питання щодо соціального захисту воїнів АТО.  Минулого року за Вашою ініціативою в    смт Вороніж було розміщено 13-й батальйон. Що за цей час зроблено селищною радою для підтримки наших воїнів?

         Ініціатива щодо розміщення військової частини на території селища надійшла від родин колишніх військовослужбовців. Ми їх почули і почали роботу у цьому напрямку. І коли в області планувалося розмістити 58-му окрему бригаду, було вирішено, щоб розмістити батальйон на території колишньої військової частини в смт Вороніж.  Вороніжці прийшли на допомогу військовим зразу ж, як тільки батальйон почав розташовуватися на території селища. Допомагали, хто чим міг, годували, налагоджували опалення, ремонтували приміщення. Значну допомогу надали ТОВ «Агрофірма «Глазівська», ТОВ «Контакт-плюс», ПСП «Придеснянське», Шосткинське підприємство «Фармхім», ПАТ «Сумиобленерго».

         Рішенням селищної ради затверджено «Програму соціального захисту окремих категорій населення Воронізької селищної ради», відповідно до якої передбачено надання матеріальної допомоги ветеранам, інвалідам, воїнам АТО та їхнім родинам, іншим верствам населення. У цьому році на заходи цієї програми витрачено 124 тис.грн.

Є такий приспів «Я сегодня не такой, как  вчера…». Валерій Юхимович Ястребов у 2006 році, коли його вперше було обрано на посаду селищного голови, і Валерій Юхимович Ястребов сьогодні – це одна і та ж людина? Що докорінно змінилося у Ваших поглядах на життя? Є якісь «докори сумління» за те, що Ви чогось не зробили або зробили не так? 

У мене й досі  є докори сумління через те, що …я пішов на цю посаду. Так, так.  Я не кажу про те, що після обрання мене у далекому 2006 році на посаду селищного голови я був вимушений залишити підприємницьку діяльність. Ні, справа зовсім в іншому. Чесно кажучи, я все менш отримаю задоволення від роботи, бо стільки хочеться зробити для своєї громади, стільки планів… Але все гальмує стан фінансування. Робимо стільки – скільки дозволяє фінансування.

         Що мені тримає на цій посаді? - Те, що мене обрали люди, а ще – їхня щира довіра.

         А саме сумне те, що найстаріший населений пункт  нашого регіону – селище Вороніж, поступово і невпинно «старіє» (до речі, цього року виповнилося 840 років з дня його заснування).  60% наших жителів  – пенсіонери. Кількість населення постійно зменшується. Зараз у селищі мешкає 7 тис. чоловік. Молодь виїздить з рідного селища до великих міст. Але так хочеться зберегти цей найчарівніший куточок Сіверщини для нащадків. На території селища знаходиться пам’ятник архітектури державного значення – Михайлівська церква. Однак цей об’єкт не фінансується державою. Тож до його збереження долучився народний депутат І.Ф.Молоток.

         У 2019 році виповниться 200-років від дня народження нашого земляка, видатного письменника, етнографа, перекладача Пантелеймона Куліша. Ми вже заздалегідь обговорюємо, як відзначити цю дату.  Нещодавно на сесії селищної ради прийнято «Програму відзначення 200-річчя з дня народження П.О.Куліша на території Воронізької селищної ради Шосткинського району на 2017-2019 роки». Плануємо направити з цього приводу звернення до Верховної Ради України.  Дуже хотілося, щоб 200-річний ювілей нашого земляка було відзначено на державному рівні.

         Продовжить, будь ласка, фразу: «Для того, щоб нам було краще жити, треба лише…».

         …щоб, перш за все, у вищих щаблях влади були патріоти, які б думали про країну, а не про власну кишеню. Хоча багато чого залежить і від нас самих. Я часто кажу своїм мешканцям, що ніхто, ані міністри, ані урядовці не прийдуть і не приберуть у вашій власній оселі. Давайте наведемо лад у рідному домі, на своїй території.

         Ваші побажання колегам, посадовцям органів місцевого самоврядування напередодні нашого професійного свята.

Головне побажання колегам - здоров’я, здоров’я і ще раз здоров’я.  А також успіхів і перемог на благо своїх громад!

 

                                         Інтерв’ю брала Олена Кужельна