«Фрунзенці» відзначили 125-річчя від дня створення Сумського машинобудівного заводу

   Одне з провідних підприємств не лише Сум, а й України в цілому відзначило 125-річний ювілей.

Вітаючи «фрунзенців» зі святом, перший заступник голови Сумської обласної ради Олександр Стрельченко зазначив, що Сумське СНВО є одним із найбільших науково-промислових комплексів і у світі йому подібних лише п’ять. Окрім того, майже немає тих, хто може похвалитися таким почесним віком.

«Варто згадати, що в часи переходу від планової до ринкової економіки, наше підприємство не лише вижило, а й стало флагманом вітчизняного машинобудування. Це все завдячуючи вмілому керівництву Володимира Лук’яненка. Хочу наголосити, що депутатський корпус обласної ради завжди підтримував СНВО, бо ми всі зацікавлені у його роботі. Це й робочі місця, й відрахування до місцевих бюджетів, і соціальна складова. Ми й надалі робитимемо все від нас залежне, що входить до компетенції обласної ради», - зазначив Олександр Стрельченко.

Від себе особисто, голови обласної ради Віктора Федорченка та депутатського корпусу він подякував усім за працю, побажав здоров’я, добробуту й багато замовлень, як вітчизняних, так і зарубіжних. А ще вручив грамоти Сумської обласної ради.  За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, значний особистий внесок у розвиток машинобудівної галузі та з нагоди 125-річчя  від дня заснування підприємства нагороджені: токар механоскладального цеху № 7 Олена Золоткова, начальник котельно-зварювального цеху № 16 Андрій Будюков, коваль-штампувальник котельно-зварювального цеху № 8 Андрій Хлібородов, токар механоскладального цеху № 12 Сергій Шинкаренко.

У день ювілею всі згадували історію підприємства, тяжкі часи та злети. Непрості часи для СНВО були й у 2013-2019 роках. Зараз підприємство починає відновлюватися. Триває його модернізація, переоснащення, освоєння нових зразків для нафтогазового комплексу. Заводчани працюють над установкою для отримання водню. Також варто зазначити, що майже 90% життєдайного кисню виробляється саме на Сумському НВО.

Генеральний директор АТ СНВО «Інжинірінг» Володимир Лук’яненко розповів, що нині на АТ СНВО «Інжиніринг» працює більше ніж 3 тисяч людей. «У нас великі й амбітні плани. Ми хочемо довести об’єми виробництва на суму не менше 150-200 млн доларів на рік, ще прийняти на роботу близько 3-4 тисяч працівників. Хочеться, аби це була молодь, яку ми навчимо і дамо достойне місце роботи та зарплату. Зараз триває реконструкція, відновлення цехів і у нас прекрасна перспектива завантаження підприємства», - сказав Володимир Лук’яненко.

Багато теплих слів звучало від керівництва області та міста, народного депутата Михайла Ананченка, голови обласної ради профспілок, депутата обласної ради Тетяни Євдокимової, гостей з інших регіонів і навіть країн.

«Сьогодні ми ведемо роботу з вітчизняними підприємствами, дипломатичними структурами над створенням машинобудівного кластеру для того, аби вся машинобудівна галузь регіону була з замовленнями, люди мали роботу й гідну зарплату. Не можна втратити таке виробництво, яке створює унікальний продукт, тому наша задача зберегти підприємство», - звернувся до присутніх голова ОДА Дмитро Живицький.

Михайло Ананченко зазначив, що день народження СНВО – це свято всіх сумчан, бо, напевне, немає родини, в якій би не було «фрунзенця». Він завжди був і залишається провідним взірцем і гордістю України. Нардеп пообіцяв підтримувати ініціативи підприємства і впроваджувати всі плани щодо його розвитку.