Вклад безробітних в оборону Сумщини

Вклад безробітних в оборону Сумщини   

 Воєнні події останніх місяців ускладнили і без того непросту ситуацію на ринку праці Сумщини: частина роботодавців згорнули або скоротили діяльність, що додало безробітних на місцевому рівні. Фахівці обласної служби зайнятості шукають варіанти тимчасового працевлаштування, аби підтримати тих, хто стоять на обліку в службі зайнятості.

 Один з них – залучення безробітних до робіт оборонного характеру, що стало можливим завдяки розпорядженню голови Сумської ОДА-керівника ОВА «Про організацію суспільно корисних робіт в умовах воєнного часу» від 6 вересня цього року, прийнятому на основі відповідної Постанови Кабміну України від 13.11.2011 №753 (зі змінами від 21 червня 2022 №716).

 Подібний документ на Сумщині став першим в Україні і підтвердив тісну і ділову співпрацю обласної влади та служби зайнятості. Сумщина вже отримала передбачені 7,2 млн. грн на оплату праці, що дозволило розпочати різні види суспільно корисних робіт оборонного характеру.

 Як наголошує директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний, Ямпіль один із перших, однак не єдиний населений пункт, де питання працевлаштування стоїть особливо гостро. Але саме тут місцева служба зайнятості швидко зорієнтувалася в ситуації, узгодила роботи з військовим командуванням і таким чином 16 громадян працюють на різних роботах оборонного характеру: на базі багатоквартирних будинків та шкіл облаштовують підвальні укриття, захисні споруди спецпризначення, блокпости – насипи, мішки з піском, арматурні укриття, окопи тощо.

 Сьогодні до різних видів робіт долучилися мешканці 25-ти громад краю, це більше 400 чоловік. Бочечківська, Дубов’язівська, Кириківська, Березівська сільські, Ямпільська, Миколаївська селищні, Кролевецька та Лебединська міські ради першими визначилися з конкретним видом робіт та приступили до їх виконання.

 Стосовно останніх, то, як повідомили в службі зайнятості, вони різні: підтримання готовності споруд цивільного захисту до використання за призначенням та їх експлуатації, пристосування наземних або підземних приміщень під найпростіші укриття, заготівля дров для опалювального сезону військовим та населенню, ремонт та відновлення  будівель громадян, постраждалих внаслідок бойових дій, розбір завалів, розчищення залізничних колій та автодоріг, упорядкування, відновлення та благоустрій прибережних смуг, природних джерел та водоймищ, русел річок, укріплення дамб, мостів і споруд спецпризначення, вантажно-розвантажувальні роботи, ремонт колодязів у місцях відсутності водопроводу тощо.

 Такі роботи в області триватимуть орієнтовно до середини листопада і стануть суттєвою підмогою для зміцнення місцевих територій, дозволять створити додаткову дієву систему оборони від рашистів.