За 2021 рік в агропромисловий комплекс Сумщини залучено понад 2 млрд інвестиційних коштів

Як повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації, станом на 1 січня 2022 року в агропромисловий комплекс Сумської області залучено 2 166,3 млн гривень інвестиційних коштів (125% до 2020 року)

Найбільше інвестицій залучено на придбання сільськогосподарської техніки (1 003,3 млн гривень) та в розвиток інфраструктури аграрного ринку (970,5 млн гривень). Роботи проводились по 36 інвестиційних об’єктах.

З метою розширення в області мережі об’єктів зернової інфраструктури, впровадження новітніх технологій приймання, доробки та зберігання зерна, на території Дубов’язівської селищної ради (с. В’язове) Конотопського району приватно-виробничим комерційним підприємством «СТС» введено в дію І чергу елеватора потужністю 25 тис. тонн одночасного зберігання зерна. Проводиться будівництво ІІ черги елеватора.

Також продовжується третій етап будівництва додаткових ємностей елеватора в ТОВ «Кролевецький комбікормовий завод» (Кролевецька міська рада) потужністю 120 тис. тонн. Введено в дію елеватор ТОВ «Ханзе Агрі Україна» в с. Степанівка Сумського району, потужність якого становить 100 тис. тонн одночасного зберігання зерна та олійного насіння.

У галузі тваринництва в 2021 році введено в дію доїльний зал потужністю 500 голів корів у ТОВ «Велетень» (Глухівська міська рада), у ТОВ «Агрофірма «Козацька» Конотопського району завершено будівництво доїльного залу потужністю 900 голів корів.

У листопаді завершена реконструкція тваринницького приміщення потужністю 2,4 тис. голів ТОВ «Молоко Вітчизни» в с. Мар’ївка Сумського району.

У грудні 2021 року в рамках робочої поїздки на Сумщину заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас ДЗЬОБА взяв участь в урочистому відкритті Центру дуальної освіти «СНАУ» − «Молоко Вітчизни» на базі молочно-товарної ферми ТОВ «Молоко Вітчизни». Це єдиний в Україні Центр дуальної освіти, де студенти можуть здобути та закріпити практичні навички.

У галузі харчової та переробної промисловості в 2021 році проводилася реалізація 4 інвестиційних проектів. Зокрема в ТОВ «Індичка» Сумського району розпочалися роботи з будівництва відділення  пакування м’яса птиці потужністю 27 тонн за добу. У ТОВ «ЕЛІТ-ОІЛ» Роменського району продовжується реконструкція майнового комплексу під підприємство з переробки олійного насіння потужністю 600 тонн за добу. 

Зростання обсягів залучення інвестицій сприяє підвищенню конкурентоспроможності продукції агропромислового комплексу, збільшенню надходжень до місцевих бюджетів та розвитку сільських територій.

За матеріалами веб-сайту Сумської обласної державної адміністрації