Засідання постійної комісії з питань охорони навколишнього природного середовища та агропромислового комплексу

23 лютого 2022 року відбулось засідання постійної комісії Шосткинської районної ради з питань охорони навколишнього природного середовища та агропромислового комплексу.  

  До порядку денного комісії було внесено 5 питань.

    Депутати постійної комісії заслухали звіт голови Шосткинської районної державної адміністрації Віктора ГУБЕНКА з питань виконання районного бюджету Шосткинського району, програми економічного і соціального розвитку Шосткинського району на 2021 рік та делегованих повноважень.

   У рамках реформи субрегіонального рівня 3 районні державні адміністрації (Глухівська, Середино-Будська, Ямпільська) відповідно до вимог постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» реорганізовуються через приєднання до укрупненого Шосткинського  району з адміністративним центром у місті Шостка. Робота районної державної адміністрації у звітному періоді
спрямовувалася на забезпечення соціально-економічного
розвитку району, ефективного використання наявних природних, трудових та
фінансових ресурсів, сприяння залученню інвестицій, вирішення актуальних проблем життєдіяльності району, поліпшення добробуту та соціального захисту населення.

   Шосткинською районною державною адміністрацією у 2021 році проведено аналіз та сформовано перелік об’єктів природно-заповідного фонду Шосткинського району. На території Шосткинського району постійно проводиться відтворення та догляд за лісовими культурами.

   Віктор ГУБЕНКО зазначив, що працівниками Шосткинської районної державної адміністрації здійснюється щоденний консультативний прийом громадян з питань, що належать до повноважень райдержадміністрації та надаються консультації як при безпосередньому зверненні до райдержадміністрації, так і в телефонному режимі.

   У ході засідання голова Шосткинської районної державної адміністрації відповів на ряд питань депутатів.

      Начальник відділу фінансів, економічного та агропромислового розвитку Шосткинської районної державної адміністрації Ксенія БАРДАКОВА прозвітувала «Про програму економічного і соціального розвитку Шосткинського району на 2022 рік».

  Про охорону навколишнього природного середовища, збереження та відтворення лісів на території Шосткинського району заслухали інформацію начальника відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, екології Шосткинської районної державної адміністрації Наталії КОВБАСИ.

  На території Шосткинського району знаходиться Національний природний парк «Деснянсько-Старогутський» площею 16215,1 га, 2 заказника загальнодержавного значення лісовий площею 1167,0 га,  дендрологічний парк місцевого значення площею 1,04 га, ботанічний сад місцевого значення 11,0 га, парк пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Воздвиженський» площею 42,6 га та 13 заказників місцевого значення.

   Щороку на території Шосткинського району проводиться всеукраїнська весняна акція «За чисте довкілля» та дні благоустрою територій населених пунктів. На території Шосткинського району також проводиться відтворення та догляд за лісовими культурами. Усього до проведення всеукраїнської акції «За чисте довкілля», яка тривала протягом квітня-жовтня 2021 року долучився 231 населений пункт Шосткинського району. Загальна кількість висаджених дерев склала – 7,116 тис. шт., кущів – 5,033 тис. шт.

  Забезпечено здійснення заходів щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ побутових та інших відходів, прибирання та приведення в належний санітарний стан прибудинкових територій, майданчиків, кладовищ, братських могил, меморіальних комплексів, вулиць, доріг, тротуарів, зупинок транспорту та очищення від сміття берегів водойм на підвідомчих територіях.

   У 2021 році в рамках реалізації проєкту громадського бюджету «Сортування сміття – справа кожного. Встановлення контейнерів для роздільного збирання сміття».

    На території Шосткинського району обліковується 211 водних об’єктів, всього на території Шосткинського району обліковується 168 ставків (з  них 36 знаходяться в оренді), 40 озер та 3 водосховища.

   Заслухавши інформацію постійна комісія зазначає, що на території громад об'єкти природно-заповідного фонду району мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і створені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

   Депутати також заслухали рішення «Про погодження клопотання Шосткинської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок щодо продовження строку користування мисливськими угіддями» щодо надання у користування мисливських угідь». Так, з метою раціонального використання мисливських угідь, на підставі звернення Шосткинської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок стосовно погодження клопотання щодо продовження строку користування мисливськими угіддями загальною площею 98,651 тис.га на території Шосткинського району, відповідно статті 9 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» Шосткинська районна рада вирішила погодити дане клопотання. Та рішення «Про погодження клопотання ТОВ «Мисливські угіддя «ХАНТЕР» щодо надання у користування мисливських угідь». Так, з метою раціонального використання мисливських угідь, на підставі звернення ТОВ «Мисливське угіддя «ХАНТЕР» стосовно погодження клопотання щодонадання у користування мисливських угідь загальною площею 15,8 тис.га на території Шосткинського району, відповідно статті 9 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» Шосткинська районна рада вирішила погодити дане клопотання.

 Депутати активно обговорювали питання порядку денного та всі рішення прийняли до відома.